Openheid geëist over functioneren ambtelijke organisatie

Foto: Wikipedia / Henk Monster

Meerdere partijen willen in het openbaar met onder andere burgemeester Jan Hamming in gesprek over de verziekte cultuur in de top van het ambtenarenapparaat, die aan het licht kwam door een naar het Noordhollands Dagblad gelekt logboek. Daarin stonden allerlei zaken die niet met de raad gedeeld zijn, zoals een klacht van de Ondernemingsraad tegen de gemeentesecretaris.

Het is niet zo dat het disfunctioneren van de ambtelijke top voor de raad als een verrassing kwam: er was al een commissie ingesteld om daar onderzoek naar te doen. Deze Commissie De Vries kwam er echter niet uit, waarna de fractievoorzitters op donderdag 10 juni werd gevraagd akkoord te gaan met een extern onderzoek naar de organisatie. Op zaterdag 12 juni werd door het NHD duidelijk hoe de praktijk er uitziet in het stadhuis: ruziënde (top)ambtenaren, manipulatie, halve waarheden en intimidatie.

Duidelijkheid geëist

De Partij voor Ouderen en Veiligheid, PVV, Lokaal Zaans, SP, Democratisch Zaanstad, Denk en Partij voor de Dieren willen er nog voor 8 juli een interpellatie over. Het feit dat hen is gevraagd om in te stemmen met een extern onderzoek terwijl het bestaan van een explosief logboek bijgehouden door een inmiddels al maanden thuis zittende verandermanager verzwegen werd, is héél slecht gevallen. Net als het feit dat de raad niets wist van de bij de Ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank ingediende klacht tegen gemeentesecretaris Cis Apeldoorn.

De vraag rijst hoe de Commissie De Vries haar werk kon doen zonder over deze informatie te beschikken. De zeven fracties achter het interpellatieverzoek willen dan ook dat alle relevante stukken nu naar de raad gaan, dat er een nieuw voorstel komt over de voortgang van het onderzoek naar het reilen en zeilen op het stadhuis én dat organisatiedeskundigen in het openbaar hun licht laten schijnen over de voortetterende problemen in de gemeentelijke organisatie.

Rol burgemeester

Ook de burgemeester, die een jaar geleden de portefeuille Personeel en Organisatie  naar zich toetrok moet met de billen bloot: waarom lijkt het alsof hij het lekken van het logboek erger vindt dan de situatie waar de organisatie zich in bevindt? En welke stappen zijn er het afgelopen jaar gemaakt om de zaak te verbeteren? Maar vooral:  waarom is niet meteen alle beschikbare informatie gedeeld met de Commissie De Vries?

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen