Vanaf 7 juli ook vaccinaties Vermiljoenweg Zaandam

Foto: Pixabay / Torsten Simon

Er komt een mobiele voorziening ‘voor het aanbieden van een Covid-19 vaccinatie’ aan de Vermiljoenweg in Zaandam, tussen 7 juli en 11 september. Die mag er volgens de verleende vergunning staan op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit hebben tot 11 augustus de tijd om een bezwaarschrift in te dienen bij Burgemeester & Wethouders. Dit kan online of per brief naar Postbus 2000, 1500 GA Zaandam. Het bezwaarschrift moet zijn voorzien van de datum, naam, adres, handtekening en motivering.

Reservelijst GGD

De GGD Zaanstreek – Waterland werkt sinds gisteren met een vaccinatiereservelijst. Mensen die zich hebben aangemeld voor deze lijst kunnen aan het eind van de dag een uitnodiging krijgen voor een restvaccin. Iedereen vanaf achttien jaar en kan zich aanmelden, ook als er al een afspraak gepland staat op één van de priklocaties van de GGD. Het gaat zowel om eerste als om tweede prikken.

Inenting nooit zeker

Bij een eerste inenting wordt ter plekke een afspraak gemaakt voor een tweede. Een tweede kan alleen als mensen eerder het vaccin van BioNTech/Pfizer hebben gekregen. Tussen de eerste en tweede prik moet minimaal 28 dagen zitten. Wie aan de beurt is voor het restvaccin krijgt een telefoontje met de vraag om 22:00 uur naar één van de priklocaties te komen. Het is van tevoren niet zeker of men dan ook echt een prik krijgt: dat hangt af van het aantal vaccins dat overblijft.

Aanmelden

De GGD prikt de restvaccins in principe op basis van leeftijd (van oud naar jong). Het heeft geen zin om naar de priklocatie te komen als er geen uitnodiging is geweest. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar [email protected] met daarin naam, geboortedatum, telefoonnummer, voorkeurlocatie (Koog aan de Zaan of Purmerend), eerste of tweede prik en in het laatste geval de gegevens van de eerste vaccinatie (afspraak of al gehad): datum, locatie, naam vaccin.

Mensen dienen een legitimatiebewijs te tonen en als ze voor de tweede prik komen de registratiekaart van de eerste. Het is nog steeds verplicht om een mondkapje te dragen. Iedereen die een coronavaccinatie wil, wordt aangeraden om ook een gewone afspraak te maken. Als de reservelijst lang is, kan die geplande afspraak eerder komen dan de oproep voor een restvaccin.

Wereld verder open

Intussen gaat met name door het teruglopende aantal besmettingen de wereld steeds verder open. Nederlanders kunnen met ingang van morgen ook weer op vakantie naar onder meer Denemarken en Zweden. Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook reizen naar Letland, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in België en de Griekse hoofdstad Athene worden niet langer afgeraden.

Spanje nog oranje

Omdat de coronacijfers in Spanje nog niet goed genoeg zijn, blijft daar nog het oranje reisadvies gelden: alleen noodzakelijke reizen toegestaan. Daarbij is volgens het ministerie niet alleen het aantal besmettingen van belang, maar ook het percentage positieve tests en het aantal Nederlanders dat corona mee terug naar huis neemt vanuit Spanje. Ook de regio Groot-Lissabon in Portugal heeft een oranje reisadvies. Voor de rest van Portugal geldt kleurcode geel.

Digitaal Corona Certificaat

Vanaf morgen wordt het zogenoemde Digitaal Corona Certificaat ingevoerd, dat bewijst of iemand gevaccineerd is, een negatief testresultaat heeft of hersteld is van corona. Landen kunnen echter nog steeds extra of andere inreisregels hanteren, aldus het ministerie. Bijvoorbeeld omdat de coronasituatie in een land van vertrek nog niet goed genoeg onder controle is. Dat wordt op een site van de Rijksoverheid bijgehouden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen