Jeugd met kwetsbare gezondheid kan ook prik krijgen

Foto: Pixabay / CC0

Jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar met een kwetsbare gezondheid lopen verhoogd risico op ernstige ziekte door Covid-19, volgens de Gezondheidsraad. Het kabinet wordt daarom geadviseerd deze jongeren met voorrang te vaccineren en dat gaat ook gebeuren.

De jongeren worden bij de GGD gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Op dit moment is BioNTech/Pfizer het enige vaccin dat het Europees Medicijn Agentschap heeft goedgekeurd voor jongeren vanaf twaalf jaar. Het gaat om de groep die jaarlijks wordt uitgenodigd voor de griepprik, vanwege bijvoorbeeld longziekten, kanker en immuundeficiƫnties. Ook jongeren met obesitas, met het syndroom van Down en jongeren die vanwege gezondheidsproblemen in instellingen verblijven krijgen een uitnodiging.

Ringvaccinatie

Daarnaast heeft Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid besloten om over te gaan op ringvaccinatie. Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij jongeren uit risicogroepen die om medische redenen zelf niet gevaccineerd kunnen worden. Dan kunnen hun huisgenoten vanaf twaalf jaar worden ingeƫnt om hen beter te beschermen. Ook gezonde jongeren van twaalf tot en met zeventien die een huisgenoot hebben die ernstig ziek is kunnen in bepaalde situaties een prik krijgen.

Eerst syndroom van Down

Jongeren met het syndroom van Down zijn het eerst aan de beurt. Minister De Jonge bekijkt op dit moment hoe jongeren met obesitas en leeftijdgenoten die vanwege gezondheidsproblemen in een instelling verblijven kunnen worden uitgenodigd. Datzelfde geldt voor jongeren uit risicogroepen die zelf niet gevaccineerd kunnen worden en jongeren die huisgenoot zijn van ernstig zieke mensen. Het gaat naar verwachting om een nieuwe groep van 60.000 tot 100.000 inwoners van ons land.

BioNTech/Pfizer

Jongeren van zestien en zeventien jaar met een hoog medisch risico zijn al eerder uitgenodigd voor inenting met BioNTech/Pfizer. Dat zijn jongeren met bijvoorbeeld leukemie, morbide obesitas, het syndroom van Down of een ernstig aangetast immuunsysteem. Tot nu toe zijn bijna 280.000 Nederlandse kinderen besmet geweest met corona.

In de meeste gevallen gaat het om een mild verloop van de ziekte. Maar niet altijd. Uit recente internationale studies blijkt dat kinderen met een medische indicatie bijna twee keer zo veel kans hebben op een ernstig verloop als gezonde kinderen.

Sociale effecten meegewogen

Naast de medische gevolgen van corona heeft de Gezondheidsraad ook mogelijke sociale gevolgen van thuis moeten blijven, vrienden enkel op afstand zien en weg blijven van school meegewogen. Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Jongeren kiezen zelf, in overleg met hun ouders of verzorgers of zij zich laten vaccineren.

Een eventueel besluit om alle jongeren vanaf twaalf jaar een coronavaccin aan te bieden vraagt om een bredere medische, epidemiologische, ethische en juridische afweging. De Gezondheidsraad komt binnen enkele weken met een advies daarover.

Reacties