Bestaande woningen van steeds betere kwaliteit

Foto: Pixabay / Eveline de Bruin

De kwaliteit van bestaande woningen wordt beter op het gebied van funderingen, duurzaamheid en levensloopbestendigheid. Zo is sinds 2016 de uitstoot van CO2 door woningen met circa 24 kiloton verminderd. Een kiloton is een massaeenheid van 1000 ton of een miljoen kilogram.

Om woningen meer levensloopbestendig te maken zijn honderden ouderen in Zaanstad bewuster gemaakt van de mogelijkheden om hun huis aan te passen en langer zelfstandig thuis te wonen. En er worden steeds meer houten funderingen vernieuwd. Wethouder Songül Mutluer concludeert uit een evaluatie van het beleid van de afgelopen jaren dat de gemeente samen met inwoners en andere partners op de goede weg zit met het verbeteren van de bestaande woningvoorraad.

Meer buurtgerichte aanpak

De opgave is echter nog steeds groot en alle betrokkenen moeten daarom voortvarend aan de slag blijven, weet ze ook. ‘De evaluatie geeft ons daarvoor ook een aantal bruikbare aanbevelingen. Bijvoorbeeld dat we onze aanpak niet alleen gemeentebreed, maar ook meer buurtgericht maken, gericht op de specifieke situatie van de verschillende wijken. Hiermee gaan we de komende periode met inwoners en partners aan de slag.’

Monitoring

In 1999 hadden nog zo’n 10.000 woningen een fundering die op termijn hersteld moest worden. Van circa 2500 huizen is de fundering sindsdien hersteld en dit aantal blijft stijgen. Via een groeiend netwerk van meetbouten worden de funderingen in risicogebieden gemonitord. Daarmee worden inmiddels 7941 panden in de gaten gehouden, voor in totaal 9126 eigenaren. Jaarlijks komen daar circa 400 panden bij.

Ruimere financieringsmogelijkheden

De gemeente geeft niet alleen informatie, maar biedt ook ondersteuning bij het rondkrijgen van de financiering van funderingsherstel. Dankzij een lobby van onder andere Zaanstad heeft het Rijk in maart vorig jaar de voorwaarden voor het landelijk Fonds Duurzaam Funderingsherstel verruimd. Sindsdien kunnen dankzij een aanvraag bij het fonds 42 extra woningen worden aangepakt. Het gaat daarbij om een collectieve aanpak, zodat meerdere woningen tegelijkertijd hersteld worden.

Minder CO2-uitstoot

In 2016 stelde Zaanstad zich het doel om in 2020 met de woningvoorraad zeventien kiloton koolstofdioxide minder uit te stoten. Dat is dus ruimschoots gelukt. ‘Het verduurzamen van de Zaanse woningen draagt flink bij aan de ambitie om een klimaatneutrale stad te worden, volgens wethouder van Duurzaamheid Annette Baerveldt. Ze veroorzaken samen zo’n 25 procent van de CO2-uitstoot.

Langer thuis wonen

Veel oudere Zaankanters wonen in een huis dat op termijn niet meer voldoet aan hun behoefte. Verhuizen is dan de beste optie, maar aanpassingen doen met kleine ingrepen kan al helpen. Samen met Zaanse bedrijven is een miniatuurhuisje met thuistechnologie ontwikkeld: Toos, Technologie voor Ouderen, Om de hoek verkrijgbaar, en Slim! Het huisje wordt gebruikt bij bijeenkomsten voor ouderen en in verzorgings- en buurthuizen.

Hieronder een filmpje uit de oude doos (1998) over de funderingsproblematiek in Zaanstad, gemonteerd door Dick van Kuijk en met commentaar van Meta de Vries:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen