Onzorgvuldig maaien duizendknoop aan de kaak gesteld

Foto: Wikimedia / WikimediaImages

Raadslid voor Lokaal Zaans Simone van Otterloo stuurde de gemeente op 9 april een e-mail waarin ze haar zorgen deelde over het slecht aangeven van de groeiplaatsen van de Japanse duizendknoop en de angst dat de plant op een bepaalde plek daarom gemaaid zou worden. Bijna twee maanden later was dat vandaag ook het geval.

Het maaien van Japanse duizendknoop als onderdeel van het reguliere groenonderhoud is een heel slecht idee en al helemaal wanneer, zoals Van Otterloo constateerde, de woekeraar ‘in honderden stukjes versnipperd op het wandelpad’ terechtkomt. De algemene instructie bij duizendknoop is om die apart en met grote nauwkeurigheid te maaien, het maaisel apart af te voeren om verspreiding te voorkomen en de gebruikte machines goed schoon te maken voordat ze de locatie verlaten.

Vrijwillige bestrijders

Al die zorgvuldigheid is op de plek die Van Ottereloo had aangegeven niet in acht genomen. Dat is extra pijnlijk omdat nu verspreiding van de plant dreigt die in Zaanstad door een brigade vrijwilligers wordt bestreden. Met een financiƫle beloning voor het verspreiden en een onbezoldigde groep werkkrachten om dat weer ongedaan te maken, dus.

Snel ingrijpen

Van Otterloo komt vanavond tijdens een al eerder geplande extra raadsvergadering met een motie om nu snel te handelen om dat te voorkomen. Ze wil daarnaast dat de kaart met vindplaatsen wordt geactualiseerd en dat die onder de aandacht wordt gebracht van alle uitvoerende partijen in de openbare ruimte en met spoed aan de maaiers.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen