Gemengde reacties op herkansing weigeraars AstraZeneca

Foto: Wikimedia / Gencat

Dat zestigers die het coronavaccin van AstraZeneca hebben geweigerd een ander vaccin aangeboden krijgen is wat de ANBO betreft ‘goed nieuws’ voor de mensen die het uit angst hebben afgeslagen. Het kan echter ook wel ‘een belediging’ zijn voor mensen die zich wel hebben laten prikken, ‘vaak vanuit hun verantwoordelijkheidsgevoel’.

‘Mensen hadden de keuze niet en dachten vaak: ik doe het toch maar. Terwijl er ook genoeg 60-minners waren die wél geprikt wilden worden met AstraZeneca,’ aldus de reactie van de woordvoerster van de ouderenbond. Ze voegde eraan toe dat het vaccinatiebeleid wel erg vaak wijzigt en dat dit zorgt voor onduidelijkheid. Uiteindelijk vindt de ANBO het belangrijkste dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk wordt.

Huisartsen vóór

Dat laatste vindt ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) van het grootste belang. ‘Wij zijn ervoor dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Daar hebben huisartsen zich voor ingezet en dat blijven ze doen,’ zegt een woordvoerder. Huisartsen hebben veel werk verzet om het AstraZeneca-vaccin toe te dienen aan hun patiënten. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid stuurt vandaag een brief naar de Tweede Kamer waarin hij zijn besluit uitlegt. Zestigplussers die nog niet gevaccineerd zijn kunnen vanaf zaterdag een nieuwe uitnodiging in de bus krijgen voor een prik met Pfizer of Moderna.

Veel vragen

Zowel huisartsen als de ANBO krijgen nog altijd veel vragen over de verschillende vaccins en de risico’s die ermee verbonden zijn. De LHV ziet ondanks de weerstand tegen AstraZeneca dat ook veel 60-plussers uiteindelijk overstag gingen toen ze zagen dat mensen in hun omgeving zich ermee lieten inenten. Het is nog onduidelijk hoe groot de groep weigeraars precies is, want de registratie is incompleet door ’technische problemen’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen