Jeugdcriminaliteit wordt ernstiger en complexer

Foto: Pixabay / Mohamed Hassan

De daling van de jeugdcriminaliteit in Nederland lijkt de laatste jaren te stagneren, meldt het CBS en zaken die binnen het strafrecht worden afgehandeld worden ernstiger en complexer. Het aantal door justitie veroordeelde minderjarige daders van doodslag is sinds 2016 met meer dan de helft gestegen naar 45 in 2019.

Tot de plegers van dit type delicten hoort ook de nu 21-jarige Zaandamse drillrapper Roan W., die donderdag in Alkmaar voor de rechter staat vanwege een steekpartij op een huisfeest in Oostzaan waarbij op 4 januari vorig jaar het negentienjarige slachtoffer ernstig gewond raakte, meldt Crimesite. W. was ook betrokken bij de dodelijke steekpartij in Scheveningen in de zomer van vorig jaar en zat enige tijd vast vanwege de gewelddadige dood van de vijftienjarige Assendelver Nick Bood in 2017.

Landelijk gezien name het aantal veroordeelde minderjarige daders van misdrijven waarbij met geweld geld wordt buitgemaakt met dertien procent toe naar 604 sinds 2016. Dat is een andere zorgelijke trend die het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleert. Daarnaast was het aandeel minderjarigen en jongvolwassenen dat door de politie als verdachte van een wapenincident werd geregistreerd in 2020 respectievelijk twee en elf procent hoger dan het jaar ervoor. Het aantal daders van zware mishandeling bleef gelijk.

Grote impact

Hoewel het hier absoluut gezien om kleine aantallen jeugdigen gaat binnen het zicht van justitie, betreft het wel ernstige misdrijven met een grote impact op slachtoffer en maatschappij, aldus het CBS. Vorig jaar gaven evenveel twaalf- tot achttienjarigen aan  een delict te hebben gepleegd als in 2015, namelijk 37 procent.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen