Symbolische eerste palen voor het Blok in Krommenie

Foto: Parteon / KDVK architecten

Directeur Harry Platte van Parteon, wethouder Songül Mutluer, directeur Ralf Dressel van Bébouw Midreth en voorzitter van de bewonerscommissie Gerard Heerooms hebben vandaag het startsein gegeven voor de herbouw van het Blok in Krommenie. Er werden vier symbolische eerste palen geslagen.

De oude arbeiderswoningen van het Blok zijn vanwege hun slechte technische staat gesloopt en maken plaats voor energiezuinige nieuwbouw. Na een intensieve samenwerking tussen Parteon, de bewonerscommissie, Zaanstad, KDVK architecten en Bébouw Midreth kwam het uiteindelijke plan voor de 88 nieuwbouwwoningen tot stand. KVDK Architecten maakte een eigentijds ontwerp dat volgens alle partijen naadloos aansluit op het karakter van de omgeving.

Vlnr Gerard Heerooms, Harry Platte, Ralf Dressel en Songül Mutluer. Foto: Pascal Fielmich

 

 

Corporatie Parteom doet extra investeringen om het geheel te laten passen bij de cultuurhistorische waarde van de wijk. ‘De cultuurhistorie wordt in deze mooie nieuwe wijk omarmd: het ontwerp is een moderne interpretatie van de oorspronkelijke bouwstijl. De woningen hebben architectonisch herkenbare, karakteristieke elementen en vormen een eenheid met de buurt. Daarnaast zijn de woningen ook duurzaam en toekomstbestendig. Dit plan heeft veel extra investeringen van alle betrokkenen gevraagd op financieel vlak, programmatisch en in de onderlinge samenwerking. Het was een pittig traject dat in de toekomst anders moet, maar ik ben blij dat we vandaag met de bouw van de woningen kunnen starten,’ zei Platte daarover.

Twee fases

De nieuwe woningen zijn aardgasvrij en krijgen zonnepanelen en een warmtepomp, zodat ze volledig elektrisch zijn. De drie- en vierkamerwoningen variëren in gebruiksoppervlak tussen de 78 en 87 vierkante meter en krijgen plaatselijke gevelaccenten en dakkapellen. In de eerste fase worden 34 woningen gerealiseerd, die naar verwachting begin 2022 worden opgeleverd.

Voorrang oud-bewoners

Met de bouw van de tweede fase, bestaande uit 54 woningen wordt volgend jaar begonnen door Bébouw Midreth, een onderdeel van VolkerWessels. Oud-bewoners hebben de mogelijkheid om terug te keren en een nieuwbouwwoning in de wijk te betrekken. De overige woningen worden straks aangeboden via WoningNet en Rooftrack.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen