Vanaf 27 mei inspraak over plannen voor Thorbeckeweg

Foto: Gemeente Zaanstad

Inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden in Zaanstad en Oostzaan kunnen van 27 mei tot en met 7 juli reageren op het ontwerp-bestemmingsplan van het project Aanpak Verkeersdrukte Thorbeckeweg. Voor enkele maatregelen moeten delen van die weg een andere bestemming krijgen, waarvoor een apart plan is gemaakt.

Om de doorstroming en veiligheid voor (vracht)auto’s, openbaar vervoer en fietsers te verbeteren moet de Thorbeckeweg op de schop. Het Shell-tankstation wordt verplaatst naar een andere plek aan de rand van het Vijfhoekpark, richting de A8. De bestemming moet daarvoor worden aangepast van groen naar een brandstofverkooppunt. Omdat op de oude plek van het tankstation een nieuwe ingang naar het park komt, moet hier juist de bestemming naar groen worden veranderd.

Dat gebeurt ook in Oostzaan, waar het Esso-tankstation plaatsmaakt voor groen. Verder moeten er bestemmingen worden veranderd voor de aanleg van een fietsbrug en -tunnel in Oostzaan en voor het aanpassen van kruispunten en het maken van extra rijstroken om files te verminderen.

Vanaf 27 mei zijn de ontwerpbestemmingsplannen hier te bekijken. Tijdens de reactietermijn organiseren Zaanstad en Oostzaan elk een online bijeenkomst waarin de aanpassingen nader worden uitgelegd en waarbij inwoners vragen kunnen stellen. Voor Zaanstad is dat op dinsdagavond 8 juni en voor Oostzaan een dag later. Direct omwonenden ontvangen binnenkort een uitnodiging via de post.

Besluiten in oktober

De eventuele zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan worden na de reactietermijn verwerkt. Daarna beslissen de gemeenteraden daarover en over de vaststelling van het bestemmingsplan. De verwachting is dat dit in oktober gaat gebeuren. Begin 2022 wordt dan waarschijnlijk een begin gemaakt met een aantal voorbereidende werkzaamheden, zoals het verleggen van kabels en leidingen en het kappen en herplanten van bomen.

Stappenplan

Deze eerste klussen worden niet geregeld in een bestemmingsplan maar in een omgevingsvergunning. Nadat een vergunningaanvraag is goedgekeurd wordt het besluit zes weken ter inzage gelegd. Inwoners kunnen dan desgewenst een reactie geven. Voor het kappen en herplanten van de bomen wordt een groenplan gemaakt waarin staat hoe hiermee wordt omgegaan. Dit jaar wordt ook gezocht naar een aannemer. Naar verwachting kan in 2023 gestart worden met het in stappen uitvoeren van de verschillende ingrepen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen