Anatolische muziek langs de oever van de Zaan

Burak Dolutas (links) en Bas Gaakeer.
Burak Dolutas (links) en Bas Gaakeer.
Foto: Ten-Hut

De Zaanse band Ten-Hut geeft in juni zes concerten in de nieuwe oefenruimte in broedplaats De Hellema aan de Oostzijde in Zaandam, samen met de Turks-Nederlandse sazspeler en zanger Burak Dolutas. De concertreeks YOL is een combinatie van eigen werk en traditionele Anatolische nummers.

Ten-Hut staat bekend om haar unieke samenwerkingen: waar de band in normale zomermaanden vooral als festivalact door het land trekt, transformeert de band zo nu en dan in een akoestisch gezelschap met gastartiesten. Vanwege de aanhoudende coronacrisis besloot de band op zoek te gaan naar mogelijkheden om toch een programma ten uitvoer te kunnen brengen, en dat werd een serie ’thuisconcerten’ in De Hellema. Ten-Hut heeft sinds kort haar oefenruimte en opnamestudio in de daar gevestigde studio 1508EP.

Programma in twee delen

Het programma bestaat voor de pauze uit unplugged vertolkingen van oude en nieuwe nummers van Ten-Hut en in het tweede gedeelte voegt gastsolist Dolutas zich bij de band. De keuze voor hem als gastartiest was snel gemaakt: ‘Dolutas is specialist in Anatolische volksmuziek en een begaafd sazspeler en zanger’ en daarnaast woonachtig in de Zaanstreek, aldus de band. De samenwerking geeft zo een inkijk in de diverse manieren om muziek te beoefenen die Zaanstad rijk is.

Verrassende ervaring

Bas Gaakeer, componist en arrangeur van Ten-Hut noemt Dolutas ‘een virtuoos op saz’ met ‘een stem die tot elke vezel doordringt’. ‘We hebben een aantal keer samen gerepeteerd en de samenwerking is heel bijzonder en mooi. Ik denk dat de combinatie van ons eigen programma met de Anatolische muziek een verrassende ervaring voor het publiek kan zijn.’ De concerten vinden plaats op:

  • 18 juni om 20:30 uur;
  • 19 juni om 19:30 uur en 21:30 uur;
  • 25 juni om 20:30 uur;
  • 26 juni om 14:30 en 19:30 uur.

Burak Dolutas werd in 1990 geboren in Amsterdam en volgde zijn opleiding aan Codarts Conservatorium in Rotterdam en het prestigieuze ITU in Istanbul. De laatste jaren ging hij in de leer bij diverse grote meesters en deelde hij zijn kennis en vaardigheden als docent aan diverse muziekscholen en muziekpraktijken. Kaarten voor de concertreeks zijn te bestellen via ten-hut.nl/yol. Rijdens de concerten worden de op dat moment geldende coronamaatregelen in acht genomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen