Bijzondere glamping aan boorden van Uitgeestermeer

Foto: Provincie Noord-Holland

De komende jaren komen er in Noord-Holland 5600 hectare bij voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN) – zo’n 7500 voetbalvelden aan natuur die ervoor zorgen dat in 2027 het NNN kan worden voltooid. Een bijzonder onderdeel van de plannen is een grensverleggende glamping aan het Uitgeestermeer.

Met het verplaatsen van een begrensd stuk NNN-gebied in Uitgeest helpt de provincie zowel de natuur als ondernemers, inwoners en toeristen. En dus schoof recreatie- en Erfgoedpark De Hoop een stukje op. Niet letterlijk, maar omdat de provincie groen licht gaf om de grens van het NNN-gebied te verleggen naar de rand van het park. Door die ingreep is het plaatselijke gras- en rietland vol leven nu beschermd en kan het zich ongehinderd ontwikkelen.

Win – win

Dat zorgt ervoor dat het NNN-gebied extra meters en een kwaliteitsimpuls krijgt én bijdraagt aan de voltooiing van het Natuurnetwerk Nederland. Oftewel: door de grenswijziging is een stukje grond met minder natuurkwaliteit ingeruild voor natuur met meer kwaliteit voor vissen, (water)vogels en zoogdieren. Op de plek die voorheen werd beschermd staan nu nieuwe glampingtenten, tot grote vreugde van ondernemers Paul Klomp en Nico Scheffer. Zij blazen Erfgoedpark De Hoop nieuw leven in en exploiteren de luxe kampeerverblijven.

Paul Klomp (rechts) en Nico Scheffer.  

 

 

‘Het voormalige stukje NNN was grasveld met weinig leven,’ zegt Klomp. ‘Maar iedereen zag dat er in de nabijgelegen mega rietkraag van zo’n 100 meter lang en zeven meter breed wél onwijs veel leeft. Daarin broeden bijvoorbeeld allemaal verschillende vogels. Wij mochten dat gedeelte eigenlijk wegmaaien, maar voor de zekerheid hebben we er toch maar een ecoloog bij gehaald. Die zei meteen: ‘De rietkraag moeten we behouden, want die is kenmerkend voor deze oever.’ Na een ecologisch rapport, flink wat correspondentie en een tijdlang wachten mochten de twee stukken natuur ‘wisselen’. Spannend, maar het is gelukt.’

Nog veel wachtenden

Sinds april dit jaar heeft het NNN er in totaal zo’n 150 hectare kansrijke natuur bij gekregen. Op verschillende locaties haalde de provincie percelen het Natuurnetwerk in en stukken met minder natuurwaarde werden er buiten gezet. De verzoeken tot grenswijziging komen van ondernemers zoals Klomp en Scheffer, particulieren, terreinbeheerders en overheden. Dit jaar hakte de provincie inmiddels over 75 aanvragen een knoop door. Zo’n 100 verzoeken staan nog in de wacht.

 

Klomp en compagnon kregen vorig jaar al groen licht. Ze zorgen op het park nu voor diverse recreatiemogelijkheden. Naast 24 glampingtenten zijn er straks drie  groepsaccommodaties, zes bed & breakfast-plekken en een restaurant. De geplande openingsdatum is 21 mei. De ondernemers betrekken lokale bewoners, ondernemers en verenigingen bij Erfgoedpark De Hoop. ‘Met respect voor het verleden, want dit is een diamant voor de omgeving,’ aldus Klomp.

Trots op de regio

Naast een “geweldig park” willen de ondernemers Uitgeest en omstreken promoten. Klomp: ‘Ik ben trots op deze regio en wil onze gasten laten zien hoe mooi het hier is. Je kunt de natuur in, met een surfplank het Uitgeestermeer op, een bootje huren en naar de Zaanse Schans of Alkmaar varen of met een elektrische scooter naar het strand. En we willen het verhaal blijven vertellen van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, de uitvinder van de houtzaagmolen. Onze ambitie is dat ook lokale ondernemers meeprofiteren van de commerciële ontwikkeling hier. Van bakker tot horeca.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen