De meeste Zaanse fietsforenzen naar Westpoort vinden fietsen gewoon leuk

Foto: Wikimedia

Op fietsafstand van de baas wonen en fietsen leuk vinden. Dat voor de meeste Zaankanters die in het Amsterdamse havengebied Westpoort werken de reden om de fiets te pakken.

TNO voerde een enquête uit om meer te weten te komen over het fietsgedrag van inwoners van Zaandam en omgeving die in Westpoort werken en vijftien kilometer of minder hoeven te reizen naar hun werk in de hoofdstad. Op de wegen van en naar beide plekken staat het verkeer vaak vast.

Ruim 600 mensen vulden de vragenlijst in. Daaruit is onder meer gebleken dat:

  • Meer dan 90 procent van de deelnemers meent dat fietsen helpt om gezond oud te worden,
  • Meer dan 80 procent denkt dat de meerderheid van hun collega’s positief is over het feit dat ze fietsen,
  • De gemiddelde afstand tussen de woning en het werkadres 15,6 kilometer is.

Bovendien voelt een grote meerderheid zich gestimuleerd door een geschikte fiets en de aanwezigheid van goede en veilige fietsroutes en fietsparkeergelegenheid. Als bedrijven of de overheid korting geven op een nieuwe fiets of e-bike, dan werkt dat motiverend, zeggen veel respondenten. Fietspaden egaler of breder maken zou volgens velen ook werken. Reclamecampagnes via borden langs de weg of via flyers werken juist weer niet.

Tijdverlies en ander ongemak

Aan de andere kant vinden automobilisten en gebruikers van het openbaar vervoer veelal dat fietsen te veel tijd kost. Velen geven ook aan dat de reisafstand tussen huis en de werk te groot is. Een andere reden om niet te fietsen naar het werk is het ongemak – bezweet aankomen, bijvoorbeeld. De resultaten van de enquête worden momenteel nog verder uitgewerkt.

FietsCoalitie

De FietsCoalitie SmartCity heeft zich ten doel gesteld om mensen die aan de noordkant van Amsterdam wonen of werken te stimuleren om vaker met de fiets naar de werkplek te gaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld door extra picknicktafels langs de weg of een nieuwe wachtvoorziening bij de Hempont.


Reacties