Naast schuur ook molen De Paauw provinciaal monument

Foto: Wikimedia / BGNauerna

De provincie wil molen De Paauw in Nauerna aanwijzen als provinciaal monument. Ook het stationsgebouw Abbekerk – Lambertschaag in Benningbroek en de Molen van Sloten in Amsterdam moeten op de lijst komen.

Molen De Paauw bestaat uit een authentieke onbeschermde molenromp en een gereconstrueerd deel. De molen werd opgetrokken op een oorspronkelijke molenplaats naast de molenschuur. Deze schuur is in het verleden al aangewezen als provinciaal monument en vormt momenteel een onlosmakelijke eenheid met de molen, die ook beeldbepalend is voor de Noorder IJdijken.

Select gezelschap

Alleen Noord-Holland en Drenthe kennen provinciale monumenten en in onze provincie zijn dat er 500. Deze zijn wettelijk beschermd en komen in aanmerking voor subsidie voor onderhoud en/of restauratie. In het provinciaal erfgoedregister zijn onder andere molens, boerderijen, gemalen, dijken en grenspalen opgenomen. Het erfgoedregister wordt regelmatig bijgewerkt. Er kunnen ook monumenten uit verdwijnen, bijvoorbeeld omdat er een opwaardering plaatsvindt tot Rijksmonument of omdat iets ondanks de extra bescherming volledig in elkaar stort.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen