Eerste provinciale monumentenschildjes voor Assendelft

Foto: Provincie Noord-Holland

Gratis prachtige monumenten bekijken is op zaterdag 14 en zondag 15 september weer mogelijk tijdens de Open Monumenten Dag. Sinds gisteren dragen de negentiende eeuwse watertoren in Assendelft en de molenschuur met inpandige blokmaalderswoning bij De Paauw in Nauerna, uit de zeventiende eeuw, een provinciaal schildje als zichtbaar bewijs dat ook zij een monumentale status hebben.

De provincie wil met de schildjes ‘haar’ 500 monumenten extra aandacht geven en het spits werd afgebeten in Assendelft. Gedeputeerde Zita Pels schroefde het persoonlijk vast op de imposante watertoren. ‘Noord-Holland heeft een grote rijkdom aan erfgoed. Dankzij de vele eigenaren, bewoners en gebruikers van deze monumenten zorgen wij ervoor dat ons erfgoed levendig blijft en verzorgd wordt zodat ook de toekomstige generaties ervan kunnen genieten,’ aldus Pels in een bericht van de provincie.

Cultureel erfgoed is belangrijk voor de provincie en daarom wordt ingezet op het behoud van onder meer stolpboerderijen, kerken, industriële panden, molens en dijken door restauratie of herbestemming. Met het aanbieden van de monumentenschildjes wil de provincie eigenaren bedanken voor hun inzet en helpen om meer bekendheid te geven aan het erfgoed. Het ontwerp van het Provinciaal Monumentenschildje is uniek, omdat het een combinatie is van het Rijksontwerp met het provinciale wapen. Noord-Holland telt ongeveer 14.000 Rijksmonumenten, duizenden gemeentelijke monumenten en 500 provinciale monumenten. Deze laatste zijn opgenomen in het provinciaal erfgoedregister en genieten wettelijke bescherming.

Eigenaren van provinciale monumenten die de komende weken niet automatisch bericht krijgen over een schildje, kunnen er hier eentje aanvragen. Kijk hier voor de te bezoeken monumenten tijdens de Open Monumenten Dag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen