Wethouder moet zich sterk maken voor bushaltes crematorium

Foto: Google Street View

De mogelijke opheffing van de bushalte Hotels Vijfhoek bij de begraafplaats en het crematorium in Zaandam kan op geen enkele steun uit de plaatselijke politiek rekenen. Om wethouder Mobiliteit Gerard Slegers een steun in de rug te geven bij zijn pogingen om deze verschraling te voorkomen hebben alle fracties een motie van die strekking getekend.

Connexxion wil Lijn 392 (Zaandam Station – De Vlinder – Amsterdam Station Noord) dagelijks extra vroeg laten rijden van De Vlinder naar Zaandam Station en extra laat van Zaandam Station naar De Vlinder. Om de aansluitingen op Station Noord te verbeteren wordt na die verandering van de dienstregeling via de busbaan langs de Thorbeckeweg gereden en vervallen de haltes Hotels Vijfhoek en Vinkenstraat. De frequentie in de spits wordt dan in beide richtingen vier keer per uur en op zaterdag wordt binnen Zaandam de hele dag twee keer per uur gereden, volgens de plannen. De gemeenteraad gaat er niet in mee.

Onzekere tijden

Connexxion krijgt zware klappen door de coronacrisis en durft geen voorspellingen aan voor de toekomst. Het aantal passagiers in het openbaar vervoer is teruggelopen tot zo’n 30 procent van wat het voor de virusuitbraak was. Het kabinet heeft de steunmaatregelen voor het OV voor de rest van dit jaar verlengd, maar daarna zijn de vooruitzichten zeer onzeker. Connexxion heeft daarom wijzigingen aangebracht in het concept van het Vervoerplan 2022, waaronder het schrappen van de bushaltes langs de Wibautstraat.

Te ver lopen

Het argument is dat er binnen 250 meter een andere halte is, maar dat is volgens de politiek te ver voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. De loopafstand wordt bovendien nog een stuk langer voor mensen die ver van de ingang van de 500 meter diepe begraafplaats moeten zijn. Het voorstel van Connexxion is daarnaast in strijd met het streven van de Vervoerregio Amsterdam naar fijnmazig OV. De motie van de raad draagt het college op om zowel bij het busbedrijf als bij het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio ‘al het mogelijke te doen om de haltes Hotels Vijfhoek in stand te laten’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen