‘Klimaatadaptief icoon’ op locatie afgeblazen Cultuurcluster

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Geen Cultuurcluster maar een woontoren van 50 tot 60 meter hoog die ‘een klimaatadaptief icoon voor Zaanstad’ kan worden. Het college is weer een aantal stappen verder richting de bebouwing van de locatie Figaro en verwacht op 1 juni het bestemmingsplan ter inzage te kunnen leggen en nog voor de zomer een besluit te kunnen nemen.

Het is een ambitieus traject, zo realiseert het college zich, niet in de laatste plaats omdat er op grond van de voorwaarden die de gemeente stelt aan het bouwwerk een Europese aanbesteding noodzakelijk is. Ook moeten de Nederlandse Spoorwegen en ProRail zich in de plannen kunnen vinden. En uiteraard de gemeenteraad, die de wens om een Monettoren van 100 meter hoog te bouwen – ter ere van het feit dat het in 2026 een eeuw geleden is dat Claude Monet overleed – niet gehonoreerd ziet.

Maar alle andere wensen van de raad wat betreft duurzaamheid, groen en Zaanse starters en stadsveteranen kunnen wél gerealiseerd worden. ‘Er zijn mooie voorbeelden die inspireren, zoals de locatie Wonderwoods in Utrecht,’ schrijft het college aan de raad.

Wonderwoods in Utrecht.

De toekomstige Monettoren moet duurzamer worden dan welk ander gebouw in Zaanstad ook: niet alleen  energiebewust ontworpen, maar ook met inachtneming van het effect van het gebouw op de buitenruimte en het veranderende klimaat. Zaken als hitte, wateroverlast, droogte, energiegebruik, habitat en biodiversiteit en  een klimaatadaptief stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp moeten daarvoor tot één geheel bij elkaar gepuzzeld worden op een ‘groenarme en versteende plek in het centrum,’ die daar volgens het dagelijks bestuur ‘zeer geschikt’ voor is.

Vijftien verdiepingen

Het huidige bestemmingsplan voor het gebied staat een bouwhoogte tot 40 meter toe, maar nu vanuit stedenbouwkundig perspectief is geadviseerd om vijftien verdiepingen te bouwen moet daar tien tot 20 meter bij. Hoewel de invulling nog verder moet worden uitgewerkt is wel afgesproken dat wordt vastgehouden aan het staande beleid voor de verdeling van huurwoningen in nieuwbouwprojecten: 30 procent sociaal, tien procent middelduur en 60 procent vrije sector. Dit wordt voor de start van de aanbesteding nog verder uitgewerkt.

Fietsenstalling

Momenteel worden de benodigde milieuonderzoeken gedaan, zoals stikstof, geluid, bodem, flora en fauna, warmtebronnen en nadere onderzoeken naar mobiliteit en parkeren. Met NS en ProRail moet overeenstemming worden bereikt over het realiseren van een goed functionerende fietsenstalling. Dat betekent 638 fietsparkeerplekken voor NS, 2247 voor ProRail en 500 voor ambtenaren van Zaanstad.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen