Buurttuin Forbostrook scheelt gemeente ruim drie miljoen

Vrijwilligers aan het werk in de buurttuin.
Vrijwilligers aan het werk in de buurttuin.
Foto: Facebook / Stichting Groen Waterrijk

De Stichting Groen Waterrijk heeft van de gemeente een cadeau ter waarde van 3.067.000 euro gekregen door het om niet in bruikleen verkrijgen van een deel van de Forbostrook aan de Omweg in Assendelft. De grond voor de buurttuin die daar komt had Zaanstad dat bedrag kunnen opleveren bij verkoop of verhuur

Medio november 2019 nam de raad een motie aan om de grond de eerste vijf jaar niet te verkopen en aan de werkgroep te geven. Een dergelijk burgerinitiatief is nieuw voor Zaanstad en moet in dit geval bijdragen aan een toename van de sociale cohesie in Saendelft, die de wijk zo nodig heeft. Na vijf jaar – de termijn verstrijkt eind 2025 – zal er een eind-evaluatie plaatsvinden samen met de raad.

Alles op papier gezet

Door corona is de afstemming en opstellen van de overeenkomst wat vertraagd, maar inmiddels zijn er heldere afspraken gemaakt over de afbakening van het gebied en over de inrichting. Daarnaast is besproken wat er van de gemeente verwacht kan worden en is dat allemaal op papier gezet. ‘We hopen van harte dat dit initiatief uitmondt in een groot succes,’ schrijft de verantwoordelijke wethouder in een update van de stand van zaken aan de gemeenteraad.

Eens per half jaar komt er een evaluatie over de voorgang van het project en de gemaakte afspraken tussen Groen Waterrijk, wethouder Rita Noordzij, het wijkbeheer en de wijkmanager. De potentiƫle grondopbrengsten uit verhuur of verkoop die Zaanstad misloopt zolang de grond niet verkocht of verhuurd wordt is berekend op basis van de oppervlakte van de tuin (13.663 vierkante meter) maal een grondprijs van 225 euro per vierkante meter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen