Aanbod koopwoningen in snelle neerwaartse spiraal

Foto: Thijssen Makelaardij

In het eerste kwartaal van dit jaar werden in de Zaanstreek 166 woningen te koop aangeboden, wat neerkomt op een op een daling van 22,1 procent vergeleken met een jaar eerder. In heel het land ging he, wat neerkomt op een op een daling van 22,1 procent vergeleken met een jaar eerder. In heel het land ging het om ruim 17.500 huizen: 42 procent minder dan een jaar eerder en 31 procent minder dan in het voorafgaande kwartaal.

De daling van het te koop staande aanbod is nog nooit zo hard gegaan, zegt makelaar Rogier Eijer van Thijssen Makelaardij. Het is lastiger dan ooit om een huis te kopen, want het aanbod daalt ontzettend hard terwijl de huizenprijzen blijven stijgen. In Nederland werd in het eerste kwartaal voor een woning gemiddeld 385.000 euro betaald, in onze regio 359.000 euro. Volgens berekeningen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars heeft een zoeker in Zaanstreek slechts keuze uit 1,4 woningen.

Snel schakelen

‘Er is nog nooit zo weinig keuze geweest voor de koper. Snel schakelen is vereist om een huis überhaupt te kunnen bezichtigen. Woningen tot 400.000 euro zijn het meest gewild en de wachtlijsten voor een bezichtiging voor zo’n huis zijn enorm,’ weet Eijer. De ongekende prijsstijgingen van 2020 zetten in het eerste kwartaal van dit jaar versneld door: die lag gemiddeld 14,7 procent hoger dan een jaar eerder. In de Zaanstreek was dit 12,7 procent ten opzichte van een jaar eerder en negen procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2020. ‘De grootste prijsstijging is terug te zien bij twee-onder-een-kappers,’ aldus de Zaanse makelaar.

Bron: Regionale Analyse NVM

Overbieden is het nieuwe normaal geworden op de hedendaagse woningmarkt, zit hij ook. In Nederland wordt meer dan de helft van de woningen boven de vraagprijs verkocht en in de Zaanstreek is dat zelfs 75 procent. ‘Eigenlijk is overbieden de standaard geworden.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen