Bredenhofprijs voor ‘De Zaanse Spanjestrijders’

Foto: Cover van het winnende boek

De eerste Bredenhofprijs voor de beste Zaanse publicatie van de afgelopen twee jaar is gisteren in de wacht gesleept door Pim Ligtvoet en Willemien Schenkeveld met hun boek De Zaanse Spanjestrijders. De prijs, waaraan een bedrag van 2500 euro verbonden is, werd uitgereikt door cabaretier Freek de Jonge.

Het boek beschrijft hoe 25 Zaanse mannen en één vrouw betrokken raakten bij de burgeroorlog in Spanje, die woedde tussen 1936 en 1939 en die aan een half miljoen mensen het leven kostte. Ook vijf van de Zaanse strijders keerden niet naar huis en haard terug. Een groepje generaals onder wie Francisco Franco pleegde op 17 juli 1936 een coup tegen de Spaanse republikeinse regering en dat vormde de ouverture van het bloedige conflict dat tot op de dag van vandaag zijn sporen nalaat in de Spaanse samenleving. In De Zaanse Spanjestrijders wordt de aanloop naar deze oorlog beschreven en hoe het de Zaankanters verging die eraan deelnamen.

Alle vijf voor de Bredenhofprijs genomineerde boeken zijn – op afspraak – nog tot en met komende zondag te zien in een presentatie in het Zaans Museum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen