Vragen over gevolgen van prikpauze AstraZeneca

Foto: Wikimedia / Gencat Cat

De GGD Zaanstreek – Waterland is de grens gepasseerd van 10.000 inwoners die hun tweede corona-inenting hebben gehadee. De POV vraagt burgemeester Jan Hamming donderdag wat de gevolgen van de prikpauze met het vaccin van AstraZeneca in Zaanstad zijn en hoeveel inwoners hier inmiddels geprikt zijn.

Volgens directeur Gezondheid Ferdinand Strijthagen van de regionale GGD worden de eerste effecten van de inentingen zichtbaar. In de podcast van Wesley Dekker voor RTV Purmerend zei hij te verwachten dat die in combinatie met blijven testen en het naleven van de coronaregels ‘ergens de komende maanden’ uit de crisis te komen. Dat was voordat afgelopen vrijdag eerst besloten werd om tijdelijk geen mensen jonger dan 60 jaar meer te vaccineren met het middel van AstraZeneca na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar en een dag later alle GGD’s hun prikken met het middel opschortten.

Zorgen bij doelgroep

Dat is in elk geval tot en met komende woensdag. De Partij voor Ouderen en Veiligheid is benieuwd hoeveel afspraken daardoor in Zaanstad moesten worden afgezegd. De partij zegt signalen te krijgen van mensen die zich zorgen maken over het vaccin van AstraZeneca en die door alle verhalen over dat geneesmiddel worden afgeschrikt om zich ermee te laten inenten. Er is wat dat betreft geen keuzevrijheid, maar het is de POV niet duidelijk wat er gebeurt als iemand zich niet wil laten vaccineren met een bepaald middel. Een andere vraag is
of er hier meldingen bekend zijn over bijwerkingen na een prik met AstraZeneca.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen