GGD prikt niet meer met vaccin AstraZeneca

Foto: Wikimedia / Rwendland

De GGD’s zijn allemaal per direct gestopt met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca om verspilling tegen te gaan. Gisteren werd al besloten om tijdelijk geen mensen jonger dan 60 jaar met het middel in te enten na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

Er stonden in de leeftijdsgroep boven de 60 jaar nog 700 mensen ingepland, maar die zijn afgezegd om verspilling van vaccins tegen te gaan. ‘Die mensen zouden de komende dagen verspreid over 70 tot 80 locaties langskomen. Dat betekent één tot vijf per plek per dag. Aangezien we tien, elf of twaalf prikken uit een flesje halen zou dat tot verspilling leiden.’ De prikpauze duurt in elk geval tot en met 7 april. Het Zaans Medisch Centrum liet gisteren weten uitsluitend het vaccin van Moderna te gebruiken en die gaan de komende twee weken gewoon door zoals gepland.

Oorzaak trombose

Drie ziekenhuizen in Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk hebben onafhankelijk van elkaar vastgesteld dat mensen die na een inenting met het middel een zeldzame vorm van trombose kregen een aandoening hebben die lijkt op heparine geïnduceerde thrombocytopenie (HIT), bloedproppen die ontstaan na gebruik van het geneesmiddel heparine. Dat is het meest gebruikte antistollingsmiddel, maar heeft in zelden voorkomende gevallen juist een averechts effect. Testen kunnen vooraf aantonen of mensen er last van krijgen. De kans op trombose na een injectie met het AstraZeneca-vaccin wordt geschat op één op 600.000. Die kans is door bijvoorbeeld het innemen van de pil veel groter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen