Platanen verplaatst om ruimte te maken voor huizen

Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente heeft twee platanen van elk 17.000 kilo verplaatst van het Pauwenven naar de Weer in Zaandam. Op de oorspronkelijke plek stonden ze woningbouw in de weg. Voor de nieuwbouw sneuvelden 76 bomen. Er komen 28 woningen gezinshuizen naast veertien aan een hofje, geschikt voor onder meer senioren die zorg nodig hebben.

 

De 40 jaar oude bomen werden verhuisd met de inzet van een enorme kraan. De gemeente bepaalt de waarde van bomen op verschillende niveaus van ouderdom: bomen ouder dan 40 jaar vallen in de categorie  ‘potentieel waardevol’, 60-plussers in ‘waardevol’ en bomen van 80 jaar en ouder worden opgenomen in een zeer selecte groep monumentale bomen.

Bomenkap

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel bomen als brandstof gebruikt en verdwenen. In de jaren erna zijn bomen teruggeplant, maar is er slecht voor gezorgd. Vele zijn nu van slechte kwaliteit of ze staan op een plek waar ze niet goed kunnen groeien. Elk jaar worden in Zaanstad daarom rond 1100 bomen vervangen. Daar een geschikte plek voor vinden wordt in een steeds dichter bebouwde ongeving steeds lastiger, maar meer mensen betekent ook een groeiende behoefte aan groen. Uitgangspunt is dat nieuwe alle ruimte krijgen om uit te groeien tot sterke volwassen bomen. Voor de platanen die aan de Weer oud mogen worden geldt dat  al evenzeer.

 

Reacties

Cookieinstellingen