Overleg met provincie over gevaren ovondes Wormerveer

Foto: Google Street View

Sinds de herinrichting van de Provincialeweg waarbij in Wormerveer twee ovondes werden aangelegd bij de afslagen naar de Lindenlaan en de Paul Krugerstraat heeft de politie op die eerste afslag acht ongevallen geregistreerd, waarbij het zes maal ging om aanrijdingen tussen automobilisten en brom- en snorfietsers.

Dat betekent dat bij het grootste deel van de verkeersongevallen de situatie door de betrokken ter plaatse wordt opgelost en er ook geen ambulance nodig is. De politie noteerde slechts één ingeval met letsel. Volgens de landelijke verkeersongevallenregistratie was er in 2017 één ongeluk, in 2018 vier, 2019 én 2020 één en afgelopen dinsdag weer één, die laatste als gevolg van een voorrangsfout. Omwonenden zijn echter veel vaker getuige van botsingen.

Geen eenduidige oorzaak

Raadslid Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad stelde er vorige week vragen over aan wethouder van Moniliteit Gerard Slegers, die toezegde de situatie onder de aandacht van wegbeheerder provincie Noord-Holland te zullen brengen. De meningen over de oorzaak van alle botsingen bij de ovondes zijn erg verdeeld, maar de bezorgdheid van de bewoners is groot, zo liet Kerkhoven weten.

Zijn het de automobilisten die niet stoppen omdat ze vrezen een achteropkomend voertuig op de bumper te krijgen of bestuurders van tweewielers die zonder hun snelheid te matigen en zonder op de verkeerssituatie te letten de kruising over knallen? Vergelijkingen met het aantal ongevallen vóór de aanleg van de ovondes is lastig, omdat de ongevallenregistratie pas sinds 2017 goed op orde is. De wethouder komt erop terug als hij meer informatie over de zaak heeft gekregen uit Haarlem.

Reacties