Durfkapitaal in jeugd-GGZ: SP verontrust

Foto: Pixabay / Digital Photo and Design DigiPD.com

De Zaanse SP zet vraagtekens bij de komst van durfinvesteerders in de geestelijke gezondheidszorg. Volgens NRC Handelsblad is recent een toename waarneembaar in de jeugd-GGZ. Zo kocht de Franse investeringsmaatschappij Apax Partners de keten Mentaal Beter aan, die ook zorg aanbiedt in Zaanstad.

Het gevolg hiervan is dat er te veel wordt gekeken naar winst en te weinig naar de behoefte van mensen, stelt Jasper van Vliet namens zijn partij in vragen aan het college. Hij citeert de Algemene Rekenkamer, die  concludeert dat ‘de gemiddelde vergoeding die door zorgverzekeraars en gemeentes met zorgaanbieders wordt afgesproken, ruim voldoende is voor patiënten met een lichte zorgvraag, maar te laag om de kosten van intensievere behandelingen te bekostigen’.

Groeiende vraag

Dit kan ertoe leiden dat er voor investeringsmaatschappijen en zorgaanbieders een financiële prikkel is om zich te richten op de minder zware problemen, terwijl de wachtlijsten voor ernstige zaken en als suïcidaliteit al te lang zijn en de crisisdiensten overbelast. Er is bovendien steeds meer vraag naar goede geestelijke gezondheidszorg, zeker onder tieners en jongeren.

Van Vliet vraagt het college daarom of dat het net als de SP van groot belang acht dat er in de GGZ niet wordt gekeken naar winst, maar naar de behoeften van kwetsbare jongeren. Hij wil ook weten op welke schaal Zaanstad ‘zaken’ doet met Mentaal Beter en hoe het college denkt om te gaamn met de ‘zorgelijke recente ontwikkelingen’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen