Wie waren die verzetsmensen van het Gouwpark?

Een ompressie van de nieuwe woonwijk.
Een ompressie van de nieuwe woonwijk.
Foto: De verzetsstrijders van Gouwpark

Het Gouwpark bij het ZMC krijgt acht straten die worden vernoemd naar evenzovele Zaanse verzetsstrijders. Ter gelegenheid daarvan presenteren de Contactgroep Verzetsgepensioneerden 1940-1945 Zaanstreek – Waterland en het Zaans Verzet een boekje, bestemd voor de toekomstige bewoners van de wijk in aanbouw.

De publicatie De verzetsstrijders van Gouwpark (44 pagina’s) is gewijd aan zowel het Zaanse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als aan de acht Zaandammers die door middel van straatnamen in het Gouwpark worden herdacht. Het gaat om Gerhardus Docter, Albert Huisman, Machiel van Marle, Pieter Adrianus Smit, Josephus Swolfs, Cornelis van Vugt, Jacob Willemszoon en Cornelis Zwart. Geen van hen overleefde de oorlog. In het boekje worden ze geportretteerd, in tekst en beeld.

Voor alle belangstellenden

De komende jaren wordt het Gouwpark in etappes opgeleverd. De 250 huishoudens die er hun intrek nemen krijgen – tegelijk met hun huissleutels – het boekje cadeau. Andere belangstellenden kunnen bestellen door overmaking van tien euro per exemplaar naar bankrekening NL34 ASNB 0708 0043 26, ten name van Erik Schaap (onder vermelding van ‘Gouwpark’ en het adres waar het boekje heen moet). De opbrengst komt ten goede aan de Werkgroep Struikelstenen Zaanstad.

 

 

 

 

De verzetsstrijders van Gouwpark is geschreven door Sjef Swolfs en Erik Schaap. Burgemeester Jan Hamming nam het voorwoord voor zijn rekening en de Zaanse kunstenares Barbara van Marle verlevendigde de publicatie met een toepasselijk grafisch werk. De uitgave werd financieel mogelijk gemaakt door de bouwers van het Gouwpark, Rotary Zaandam, het 4 en 5 Meicomité Zaanstad, BAB en de gemeente.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen