Geldmaat verwijst naar verdwenen automaat als ‘alternatief’

Foto: Wikimedia / Donald Trung

Geldmaat is niet van plan om een nieuwe geldautomaat in de buitenlucht te plaatsen in Westzaan, omdat erĀ  meerdere alternatieven zijn binnen een straal van vijf kilometer. Ergens binnen, in een winkel of een dorpshuis zou wel kunnen, maar er is niemand in het dorp die er eentje wil hebben. Gek genoeg verwijst Geldmaat ook naar de verdwenen automaat in de Kerkbuurt als ‘alternatief’.

Geldmaat heeft geantwoord op een brief van Zaanstad over de wenselijkheid om weer contant geld te kunnen pinnen in Westzaan. ‘Wat betreft Westzaan blijkt uit onze gegevens dat er binnen een straal van vijf kilometer meerdere geldmaten aanwezig zijn, onder andere in de Kerkbuurt en in Koog aan de Zaan. We begrijpen dat het heel vervelend is voor de inwoners van Westzaan dat de geldautomaat van Rabobank nu gesloten is. Wij hadden de automaat op deze locatie graag overgenomen, maar helaas is dat niet mogelijk,’ schrijft de organisatie.

Binnenlocatie

‘Desondanks komen wij Westzaan graag tegemoet met een geldmaat in een binnenlocatie. In verschillende kleinere dorpen in Nederland plaatsten wij een geldmaat bijvoorbeeld in een winkel of in een dorpshuis. Op dit moment hebben wij helaas geen locatie bereid gevonden om een geldmaat te plaatsen. Mocht u daarin iets kunnen betekenen dan horen wij dat graag. Zodra een geschikte binnenlocatie beschikbaar komt, heeft Geldmaat zeker de intentie hier een geldmaat te plaatsten.’

Evenwichtige spreiding

Geldmaat schrijft dat het bedrijf is opgericht ‘om contant geld beschikbaar en bereikbaar te houden’, met een evenwichtige spreiding over het land. ‘Hierbij houden we ons aan de vijfkilometernorm zoals opgesteld in samenspraak met De Nederlandsche Bank en het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer,’ aldus het schrijven aan Zaanstad.

‘Bij het herindelen van de locaties van geldautomaten kijken we daarnaast ook naar het aantal transacties en het aantal bezoekers in een bepaald gebied. Tenslotte is het uitgangspunt dat onze geldmaten zich bevinden in de buurt van winkels of uitgaansgebieden.’ Hoe het stond met het gebruik van de geldautomaat van de ING-bank voordat deze eerder dit jaar werd weggehaald meldt de brief echter niet. Het college van Zaanstad heeft nog niet gereageerd op het voorstel van de POV om in Westzaan een ‘stand alone’ pinvoorziening te realiseren.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen