Nieuwe VVD-burgemeester Oostzaan komt uit Uithoorn

Foto: Gemeente Oostzaan

De gemeenteraad van Oostzaan draagt VVD’er Marvin Polak (43) voor als nieuwe burgemeester. Bij coördinatior Erik Schaap van het  Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland leidde dat tot opgetrokken wenkbrauwen: Polak lijkt in zijn tweets nogal gecharmeerd te zijn van onder meer de standpunten van voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

Polak heeft politiek-bestuurlijke ervaring opgedaan in Uithoorn, waar hij geruime tijd raadslid was en daarna tijdens de vorige raadsperiode ook wethouder en eerste locoburgemeester. Hij is op dit moment directeur van een IT-bedrijf. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad heeft de afgelopen maanden de raadsvoordracht voorbereid op basis van de profielschets die de gemeenteraad op 19 november vaststelde, meldde de gemeente Oostzaan gisteren: ‘De gemeenteraad herkent in Polak de zichtbare, enthousiaste en daadkrachtige burgemeester waar in de profielschets om werd gevraagd.’

Procedure

Met de voordracht van de gemeenteraad komt de procedure tot benoeming van de nieuwe burgemeester van Oostzaan in de laatste fase. De aanbeveling van de raad wordt met een advies van de Commissaris van de Koning naar de minister van Binnenlandse Zaken  verzonden. Na een laatste screeningsonderzoek draagt de minister de kandidaat voor, waarna de koning benoemt via een Koninklijk Besluit de benoeming bekrachtigt. De raadsvergadering gepland waarin Polak wordt geïnstalleerd staat gepland voor 1 juni. De huidige waarnemer Wimar Jaeger blijft tot die tijd de kar trekken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen