Diefstallen in De Droogschuur nog steeds schering en inslag

Foto: Nunc Architecten

In september vorig jaar beloofde wethouder Hans Krieger dat de politie live zou gaan meekijken naar beelden uit de fietsenstalling aan de westkant van de Zaandamse station, naar aanleiding van veelvuldige berichten over diefstallen en vernielingen. Wat het eerste betreft is er nog niets verbeterd, constateert te POV.

De partij wordt zowel op sociale media als persoonlijk steeds vaker benaderd door mensen die in De Droogschuur hun fiets zijn kwijtgeraakt, en dan gaat het vooral om dure e-bikes. ‘Elke week dat we niet handelen als gemeente vergroot het risico op meer fietsendiefstallen en benadeling van onze inwoners en bezoekers,’ schrijft fractievoorzitter Harrie van der Laan in vragen die hij morgenavond aan de wethouder voorlegt. Het stelen van (elektrische) fietsen is een probleem dat niet alleen hier groter en groter aan het worden is: ‘In 2019 steeg het aantal diefstallen met 40 procent ten opzichte van 2018 en 2020 laat al een stijging zien van rond de 50 procent ten opzichte van 2019,’ stelt Van der Laan.

Aangifte biedt weinig soelaas

Fietsenstalling De Droogschuur van Nunc Architecten werd in 2020 officieel opgeleverd en het in het oog springende ontwerp werd genomineerd voor de Arie Kepplerprijs voor archtirectuur. De stalling blijkt echter een magneet voor dieven en volgens Van der Laan heeft dat een aantal oorzaken: het gebouw staat in een wat dode hoek van het stationsgebied, de ‘ontsnappingsroute’ via fietspad De Slinger is aantrekkelijk, het is onduidelijk of er camerabeveiliging is en of die ook operationeel is en van handhaving lijkt niet of nauwelijks sprake te zijn. Daarnaast hoort de POV dat (online) aangifte van diefstal doen ‘weinig soelaas biedt, door onderbezetting en een te hoge werkdruk bij de politie’.

Van der Laan wil daarom uitleg over de veiligheid in De Droogschuur. Hij vraagt wat er inmiddels is gebeurd om diefstal tegen te gaan en hoe het zit met het cameratoezicht en het bekijken van de beelden. Het liefst zou de POV de toezegging krijgen dat de politie dan wel Handhaving uitgebreider en frequenter toezicht op de fietsenstalling gaat houden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen