Fietsersbond laat licht schijnen over Transvaal – en Takbuurt

Dit paaltje is de Fietsersbond een doorn in het oog.
Dit paaltje is de Fietsersbond een doorn in het oog.
Foto: Google Street View

Zaanstad gaat de openbare ruimte in de Transvaalbuurt en P.L. Takbuurt in Zaandam opknappen en heeft de Fietsersbond Zaanstreek gevraagd om daar ook haar licht over te laten schijnen. Omdat wordt overwogen om het A.S. Talmaplein deels om te vormen tot een mooi parkachtig plein, moet volgens de bond wellicht parkeren beperkt worden in een deel van de P.L. Takstraat.

Er is nu een goede fietsverbinding tussen De Savornin Lohmanstraat en de Gerhardstraat: heen via de Takstraat en terug via de Klaas Katerstraat. Maar bij een herinrichting van het plein kan bij de terugweg niet meer worden overgestoken niet van de Takstraat naar de Klaas Katerstraat. Als er auto’s in eenrichtingsstraten geparkeerd staan is het gevaarlijk om tegen het autoverkeer in te fietsen, aldus het advies  ‘De straten zijn daar te smal voor en je wordt klem gereden. Dus bij genoemde terugweg kun je door de Takstraat niet veilig tot de Dominee Baxstraat doorfietsen. De ene oplossing is om daar het parkeren van auto’s niet meer toe te staan. De andere oplossing is om het fietspad langs de Gerhardstraat, dat nu tot de P.L. Takstraat tweezijdig is, te verlengen tot de Klaas Katerstraat.’ Daarbij is het paaltje in de Klaas Katerstraat vlak voor de kruising met de Klaas Kanstraat gevaarlijk.

Het A.S. Talmaplein.

Alternatieven

De anlyse die naar de gemeente is gestuurd geeft aan dat de hoofdfietsroute van en naar het centrum veilig en comfortabel moet zijn. Als het lukt om in de Gerhardstraat een volwaardig, veilig tweerichtingenfietspad tot de Klaas Katerstraat te maken, wordt het een hoofdfietsroute via deze straat tot aan De Savornin Lohmanstraat aan toe. Lukt dat niet dan moet de Takstraat gebruikt worden. Tussen het Talmaplein en Dominee Baxstraat zal dan voor auto’s de rijrichting omgekeerd moeten worden of de mogelijkheid om te parkeren moeten verdwijnen. Ook kan bij het Talmaplein een switch naar de Klaas Katerstraat gemaakt worden. Als de Takstraat gebruikt wordt blijft de route van de Gerhardstraat via de Klaas Katerstraat een prettige toegang tot de wijk.

De P.L. Takbuurt is ‘een bijzonder fraaie woonbuurt,’ oordeelt de Fietsersbond, maar hij wordt veel verblijfsvriendelijker en gunstiger voor voetgangers en fietsers wanneer de auto’s zoveel mogelijk aan de rand van de wijk geparkeerd worden.

Noord-zuid

Wat de bond miste in de oost-westverbinding is de mogelijkheid om vanaf de Peperstraat linksaf de Dominee Baxstraat in te slaan.
‘Overigens is het vanuit de stad lastig om met de fiets vanaf de Peperstraat linksaf de Symon Claeszstraat in te rijden,’ geeft de Fitsersvond mee. Er zijn twee routes van noord naar zuid: vanuit de Symon Claeszstraat over de Dominee Baxstraat en Steve Bikoplein naar de Tuinierstraat en door de Menno Simonszstraat en Jan Windhouwerstraat de wijk in en uit. Daarvan zegt de bond dat de fietssluis bij Ds Baxstraat 17 kan verdwijnen en dat op de tweede route beter een deel van het fietspad versmald kan worden tot 1,6 meter dan de oplossing die is gekozen met het plaatsen van een paaltje.

Fietsvriendelijker

Wie uit dit deel van de wijk naar de Gerhardstraat richting het Burgemeester In ’t Veldpark en Hoornseveld wil moet een rare omweg maken via het Mennistenerf of illegaal over het kleine stukje Gerhardstraat naar het verkeerslicht op de hoekvan de Peperstraat rijden. Dat wil de bond aanpakken door bij de Fransestraat vanuit de Jan Windhouwerstraat een aansluiting op de zuidkant van de Peperstraat te maken. Ook wordt gepleit voor ‘obstakelloze kleine doorsteekjes’ voor kinderen en ouderen uit de wijk, bijvoorbeeld in de Cronjéstraat. Bij de verkeerslichten in de Peperstraat – Gerhardstraat kan aan de zuidkant een fietsoversteek gecreëerd worden om het voor fietsers legaal te maken om over te steken en linksaf de Transvaalbuurt in te gaan.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen