Terrassendiscussie kan even on hold met herfstachtig weer

Foto: Pixabay / Lutz Peter

De vraag of de terrassen nu wel of niet open kunnen wordt de komende tijd even een hypothetische: we zouden er niet willen zitten en er vanaf waaien. De komende week staat ons opnieuw een weersomslag van jewelste te wachten. Van sneeuw en ijs in een handomdraai naar fraai lenteweer en nu met een dreun terug een herfstachtige realiteit in.

Regen gaat in de loop van de week het weerbeeld bepalen en op donderdag gaat het flink waaien, met kans op storm en windstoten van 100 kilometer per uur. Geen weer voor een uitje in de natuur dus, en daar is niet iedereen ongelukkig mee. Boswachters van de vier grote natuurbeheerders – Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Goois Natuurreservaat en Landschappen NL – maken zich namelijzorgen over de coronadrukte in de natuur nu op maandag 15 maart het broedseizoen begint. Op veel plaatsen hebben zij de afgelopen dagen borden geplaatst en spandoeken opgehangen met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’, in de hoop dat recreanten zich daardoor beter gaan gedragen.

Bron: Staatsbosbeheer

Nieuwe bezoekers

‘Niet alle nieuwe bezoekers weten dat ze hun hond aan de lijn moeten houden, op de paden moeten blijven en geen afval moeten achterlaten,’ tekende het ANP op uit de mond van boswachter Ruben Vermeer van Natuurmonumenten. Ook in onze omgeving is als gewaarschuwd dat de natuur meer respect verdient, onder meer wat betreft de Zaansmeerpolder in Wormerland en in Het Twiske.

In het broedseizoen zoeken vogels overal een plek om te nestelen, te broeden en te baren. Planten en bomen vormen nieuwe knoppen en lopen weer uit. Wandelaars en fietsers die dwars door natuurgebied trekken kunnen dan extra veel schade aanrichten, aldus de beheerders. De natuurbeheerders controleren of recreanten dergelijke verboden naleven. Het broedseizoen loopt op 15 juli weer af.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen