Pleidooi Lokaal Zaans voor snelle aanpak Schanszichtpad

De noordelijkste brug in het pad van bovenaf gezien.
De noordelijkste brug in het pad van bovenaf gezien.
Foto: Google Earth

Het Schanszichtpad bij de Zaanse Schans is al sinds 2018 gesloten en dat is met name in tijden van corona als wandelen in de eigen omgeving afleiding biedt een groot gemis. Er is nog een tekort van 59.000 euro voor herstelwerkzaamheden die in totaal 465.000 euro gaan kosten, zo bleek Lokaal Zaans uit antwoorden op technische vragen.

De wandeling over het laarzenpad door en langs de Kalverpolder was al voor de crisis toesloeg zeer populair, maar vanwege achterstallig onderhoud wordt dat nu al een vervagende herinnering. In het laatste jaar dat het pad in gebruik was trokken meer dan 16.000 gebruikers de wandelschoenen – of laarzen – aan om de 1100 meter tussen het Zaans Museum en het einde van de Zaanse Schans af te leggen en te genieten van het trilveen, de rietvelden, de vogels en het weidse uitzicht.

LZ zou graag zien dat het pad voor de zomerperiode weer toegankelijk wordt: dat helpt ook met het terugbrengen van bezoek naar de Zaanse Schans, inclusief het nieuwe museum De Wereld van Windmolens. De gemeente betaalt 33.000 euro mee aan het herstel door Staatsbosbeheer en LZ ziet een oplossing in het creatief zoeken naar mogelijkheden om de kosten naar beneden te brengen om een start van het werk onmiddellijk na het broedseizoen (van 15 maart tot 15 juni) mogelijk te maken. Of Zaanstad zou haar bijdrage kunnen verhogen.

Vanavond antwoorden

De bedoeling is om de bruggen die door houtrot zijn aangetast te vervangen, maar dat is veel duurder dan reparatie en daarom moet er volgens fractievoorzitter Marianne de Boer nu vaart worden gezet achter reparaties. Daarna moet ingezet worden op pro actief onderhoud om te voorkomen dat er door achterstallig onderhoud meerkosten ontstaan. Dat geldt overigens voor alle bruggen in de hele gemeente, vindt Lokaal Zaans. Vanavond moet blijken hoe het college tegen deze problematiek aankijkt, als de opmerkingen van De Boer aan de orde komen tijdens het vragenuur van de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen