Snelle heropening laarzenpad niet in zicht

Foto: PxHere

Staatsbosbeheer heeft sinds de afsluiting van het Schanszichtpad in november vorig jaar met de Stichting Kalverpolder, de Vereniging Zaansche Molen, de Stichting Zaanse Schans, de gemeente en Recreatie Noord-Holland gepraat over de heropening van het zogenoemde laarzenpad en allemaal zijn ze daar een voorstander van, maar niemand wil er geld in steken. Na vijftien jaar in gebruik te zijn geweest zijn de bruggen dusdanig aangetast door houtrot dat ze niet langer veilig zijn voor wandelaars.

Het herstel van de bruggen gaat enkele tienduizenden euro’s kosten; vervanging zelfs enkele tonnen. De duurdere optie betekent echter dat bruggen kunnen worden gebouwd die drie keer zo lang meegaan: naar verwachting 60 jaar. Dat veel mensen er blij mee zouden zijn bewijzen de cijfers: in het laatste jaar dat het pad in gebruik was trokken meer dan 16.000 gebruikers de wandelschoenen – of laarzen – aan om de 1100 meter tussen het Zaans Museum en het einde van de Zaanse Schans af te leggen en te genieten van het trilveen, de rietvelden, de vogels en het weidse uitzicht. 

Er wordt momenteel door de betrokken partijen een plan opgesteld om te komen tot een externe financiering van de vervanging van de bruggen, mogelijk ook door gebruik te maken van crowdfunding. Een snelle heropening van het Schanszichtpad lijkt echter onmogelijk, gezien het bedrag dat ermee gemoeid is.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen