ZHC De Kraaien weer wat dichterbij een nieuwe stek in Zaandijk

Foto: Het Geluid Buro

Het ontwerp voor het bestemmingsplan dat de verhuizing van hockeyvereniging ZHC De Kraaien naar de Fortuinweg in Zaandijk mogelijk moet maken is klaar.

De nu net buiten de gemeentegrens in Wormerland gevestigde enige hockeyclub van Zaanstad wil groeien naar (minimaal) 900 leden en dat is daar onmogelijk. De nieuwe locatie is ongeveer 40.000 vierkante meter groot. Dat biedt ruimte voor drie hockeyvelden, een kantine, een fietsenstalling, parkeerplaatsen, een jongerenontmoetingsplek, een pannaveldje en een skatebaan. De afstand tussen de woningen aan de Harpstraat, de Fortuinweg 1A en de sportvelden bedraagt minimaal 50 meter.

Het definitieve ontwerp van Het Fortuin.

Het beoogde sportpark Het Fortuin is goed bereikbaar via het regionale en lokale fietsnetwerk: het ligt aan een verbinding tussen Zaandijk en Krommenie en ook richting het noorden, oosten en westen is het voor fietsers goed ontsloten. Het gebied ligt net niet binnen beschermde natuur. Dichtbij wordt de polder doorsneden door de A8. Het terrein zelf heeft lang braak gelegen en is extensief onderhouden, waardoor het nu een begroeing kent die contrasteert met het overige landschap. Daar is het groen veelal laag, met het beeldbepalende slotenpatroon.

Verkeer

Wat de aanleg van het sportpark voor het verkeer tot gevolg heeft, noopt niet tot grote ingrepen. De Fortuinweg is een tweebaansweg met een brede middenberm die momenteel als ingang van Rooswijk-Noord fungeert. Deze functie houdt hij ook. De extra verkeersstromen vanwege de hockeyclub zullen voornamelijk in de avonduren en de weekeinden plaatsvinden, omdat dat de momenten zijn waarop er op de hockeyclub activiteiten zijn.

Dit laatste staat wel enigszins op gespannen voet met het beleid van Zaanstad ten aanzien van sportaccommodaties. De gemeente vindt het immers belangrijk dat die intensiever gebruikt gaan worden en niet langer langdurig leeg staan. Dat moet onder meer bereikt worden door een intensievere samenwerking met het onderwijs en het vergroten van het activiteitenaanbod – zaken die niet allemaal in het weekend en de avonduren gepropt kunnen worden.

Fietsenstalling en parkeerplaats

Het Fortuin krijgt een stalling voor 120 fietsen en 22 bromfietsen en 83 parkeerplekken voor auto’s. Dat aantal zou in de toekomst nog uitgebreid kunnen worden. De Kraaien heeft in Wormerland een parkeerbehoefte van 108 plekken bij een volledige bezetting op zaterdagochtend. Door de verhuizing naar een centraal in de gemeente gelegen locatie komt echter een groter aantal leden dichterbij te wonen en kan straks op de fiets komen.

De gemeente heeft in het ontwerpbestemmingsplan gekozen voor 83 parkeerplaatsen met een lus op het einde zodat auto’s veilig kunnen keren. Ook is er rekening gehouden met de eventuele noodzaak om het aantal plekken uit te breiden, ook al omdat de club nog wil groeien qua ledenaantal

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen