Vanaf vandaag ook digitaal afspraak maken voor vaccinatie

De priklocatie in Koog aan de Zaan, waarvan de openingsdatum nog niet bekend is.
De priklocatie in Koog aan de Zaan, waarvan de openingsdatum nog niet bekend is.
Foto: GGD Zaanstreek - Waterland

Vanaf vandaag kan iedereen die een uitnodiging ontvangt voor een vaccinatie ook online een afspraak maken. Dit kan via het burgerportaal – vaccineren. Dit is hetzelfde portaal als voor het maken van een online testafspraak, wat al langer mogelijk is. Tot nu toe kon men alleen telefonisch een vaccinatieafspraak maken.

Uitnodigingen voor de vaccinatie vallen verspreid op de deurmat, om te voorkomen dat het callcenter overbelast wordt. Toch gebeurt het vaak dat het erg druk is, waardoor het callcenter niet altijd goed bereikbaar is. Het maken van online afspraken voorkomt lange wachttijden en maakt het nog gemakkelijker om een afspraak te maken. Het maken van een online vaccinatieafspraak is veilig, aldus de GGD Zaanstreek – Waterland. Via het portaal worden geen persoonsgegevens gedeeld. Er zijn veiligheids- en toegankelijkheidsonderzoeken uitgevoerd zodat het portaal veilig, uitnodigend en begrijpelijk is. Wel wordt gebruikgemaakt van DigID ter controle.

Alleen op uitnodiging

Zonder uitnodiging is het niet mogelijk om een afspraak te maken. Wie een afspraak maakt zonder aan de beurt te zijn, krijgt geen vaccin. Mensen die toch proberen een afspraak te maken maar nog niet aan de beurt zijn, krijgen een telefoontje of SMS. De afspraak wordt op die manier afgezegd. Daarnaast is er ook controle op de vaccinatielocatie. Aan de hand van uw ID wordt een leeftijdscontrole gedaan. Zorgmedewerkers moeten naast hun ID ook hun uitnodigingsbrief van de werkgever laten zien. Wanneer het vaccineren in het Topsportcentrum in Koog aan de Zaan van start gaat is nog niet bekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen