Topsportcentrum klaar voor prikken, maar vaccins ontbreken

Foto: Flickr / Jernej Furman

Alles is in gereedheid gebracht om te kunnen starten met vaccineren in het Topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan, op de aanwezigheid van voldoende vaccins na. De levering aan Nederland loopt achter bij de oorspronkelijke landelijke planning.

Die leveringen zijn op dit moment te onzeker en onvoldoende om te kunnen starten met vaccineren op de tweede locatie in Zaanstreek – Waterland, meldt de GGD. Pas wanneer er ‘een redelijke zekerheid is op stabiele levering van vaccins’ kan ook het prikken in De Koog van start gaan. De verwachting is dat hierover in maart duidelijkheid komt. Er worden landelijk minder vaccins van het merk AstraZeneca geleverd. Dat heeft geen gevolgen voor de al geplande inentingen. Voor nieuwe afspraken geldt dat deze pas weer vanaf week tien (vanaf maandag 8 maart) worden ingepland.

Burgerportaal

Er wordt inmiddels wel hard gewerkt aan de ontwikkeling van een burgerportaal waarmee mensen ook online een afspraak kunnen maken voor een coronavaccinatie. ‘Het maken van een vaccinatieafspraak via het portaal is, net als het maken van een testafspraak via het portaal, veilig. Er worden geen persoonsgegevens gedeeld via het portaal. Wel wordt, net als bij testen, gebruikgemaakt van de DigiD ter verificatie om daadwerkelijk een afspraak te kunnen maken,’ schrijft de gezondheidsdienst. Het websiteadres wordt na de lancering opgenomen in de uitnodigingsbrieven voor het maken van een vaccinatieafspraak. Ook is er dan een vraag-en-antwoord over het burgerportaal beschikbaar.

Testen

Omdat net als elders in het land ook in onze regio veel meer mensen zich laten testen dan voorheen is de capaciteit weer uitgebreid. In Zaanstreek – Waterland bedroeg de stijging ten opzichte van een week eerder zelfs 48 procent en het percentage positieve uitslagen uit de GGD-teststraten was bij die laatste rapportage 13.7 procent. Vooral het aantal testaanvragen voor kinderen neemt toe, in lijn met de aanpassing van het landelijke beleid voor kinderen. Er is nu ruimte voor 1450 testen per dag en bij verder oplopende aantallen kan de GGD verder opschalen naar 1800.

Bron: GGD Zaanstreek – Waterland
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen