Avondklok toch niet op juridisch drijfzand: boetes blijven staan

Foto: Pixabay / Open Clipart Vectors

Alle opgelegde boetes voor het overtreden van de avondklok blijven overeind nu het gerechtshof in hoger beroep heeft bepaald dat de juridische basis daarvoor altijd een juiste was. Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus is blij dat het kabinet volgens de rechter tóch goed heeft gehandeld bij het instellen van de avondklok.

‘Ik zou het heel erg hebben gevonden als ik tegen politie en BOA’s had moeten zeggen: ‘Die boetes hebben jullie voor niets uitgereikt’’, reageerde de bewindsman op het vonnis van vandaag. Actiegroep Viruswaarheid spande de rechtszaak over de juridische onderbouwing van de avondklok aan en kreeg in eerste instantie gelijk, maar de Staat won in hoger beroep. Het Hof oordeelt anders dan in eerste aanleg dat er wel degelijk sprake is van ‘buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken’.

Zo’n 39.000 boetes uitgedeeld

De uitkomst van de zaak maakt voor de avondklok zelf geen verschil, want die is inmiddels al via een spoedwet in het parlement geregeld. Voor de boetes voor het overtreden van de avondklok in de periode vóór die spoedwet van kracht werd, kon de uitspraak nog wel gevolgen hebben. Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn ongeveer 39.000 boetes van 95 euro uitgedeeld. Viruswaarheid gaat tegen de uitspraak van het Hof in cassatie bij de Hoge Raad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen