Testen van meerdere systemen voor veiligere bruggen

Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad onderzoekt de komende periode hoe de Zaanse bruggen nog veiliger kunnen worden gemaak. Getest wordt onder andere hoe de brugbedienaren het snelst kunnen zien dat iemand op een op afstand bediende brug in nood verkeert. Hoe sneller ze dat weten, des te effectiever ze kunnen ingrijpen.

Er worden systemen getest die werken op basis van warmte, geluid en beweging. Figuranten spelen daarvoor gevaarlijke situaties na om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. Begin dit jaar worden ook andere systemen getest. Zo is er een systeem dat alle bewegingen op een brugdek registreert en een ander voor ‘stopstreepdetectie’, waarbij een signaal afgaat op het moment dat iemand de stopstreep passeert terwijl de slagboom al naar beneden is. Warmtecamera’s moeten de aanwezigheid van mensen detecteren.

Ledlicht in brugleuning

Op de centrale post in het Havenkantoor in Zaandam worden veertien bruggen op afstand bediend. De testen moeten uirwijzen welk systeem de medewerkers het beste helpt bij een veilige brugbediening. Nog voor de komende zomer wordt daarover meer duidelijkheid verwacht. Zaanstad heeft extra camera’s op de bruggen geplaatst om per geval de beste plek daarvoor vast te stellen en op de Prins Bernhardbrug is led-verlichting aangebracht in de leuning. Daarmee kan de weggebruiker zich goed oriënteren en het draagt volgens de gemeente bij aan de (sociale) veiligheid.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen