Woonboerderij in plaats van arbeidershuisjes aan J.J. Allanstraat in Westzaan

Rijp voor de sloop.
Rijp voor de sloop.
Foto: Oozo.nl

Het college is akkoord met de bouw van een woonboerderij aan de J.J. Allanstraat 103-105 in Westzaan, waar nu een onbewoonde 2-onder-1-kapwoning staat. Eind 19e eeuw werd op die plek nog geboerd, in een schuur met voorhuis.

De nieuwbouw wordt hoger dan de bestaande bouw en komt grotendeels op het huidige erf te staan, waardoor een wijziging van het bestemmingsplan nodig is. De bestaande bouw uit 1925 staat dicht op het trottoir en laat bijna geen ruimte voor een doorkijkje naar het achtergelegen polderlandschap: de hele gevel is zo’n 14,5 meter breed op een perceel van rond zeventien meter breed. Samen met aanwezige bijgebouwen en de naastgelegen bebouwing zorgt dit voor een vrijwel aaneengesloten stenen en houten wand.

Link met het verleden

De geplande woonboerderij verwijst naar in de omgeving aanwezige agrarische bouwwerken. De basis is een (onvolledige) stolp of uitgebouwde kapberg met daarvoor een voorhuis. Door de nieuwbouw verder naar achteren te plaatsen, kan een voortuin worden aangelegd en wordt het straatbeeld gevarieerder en speelser. De totale gevel wordt smaller dan de bestaande. Dit biedt kansen om meer van het achterland te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen