Brede steun in de raad voor organisatie Roze Zaterdag in 2023

Roze Zaterdag in het Vondelpark in Amsterdam in 2016.
Roze Zaterdag in het Vondelpark in Amsterdam in 2016.
Foto: Wikimedia / Paul2

De gemeenteraad bespreekt morgen een agenda-initiatief om in 2023 de organisatie van Rose Zaterdag naar Zaanstad te halen. Na de prima verlopen nationale Sinterklaasintocht kan de gemeente dat wel aan, vindt (bijna) de hele raad: alleen Denk en de ChristenUnie tekenden het initiatief niet. Dat betekent echter nog niet dat ze er niet achter zullen staan.

Roze Zaterdag is een jaarlijks terugkerend evenement in steeds een andere stad in Nederland en wordt gezien als de oudste Pride van Nederland. Het evenement wordt sinds 1978 gehouden. Dit jaar is Leeuwarden aan de beurt en komend jaar volgt Rotterdam. Regenboogstad Zaanstad zou daarna moeten komen, met de Zaanse molens (waaronder molen Het Pink), het stadhuis en andere unieke locaties die roze kleuren, een Pride-vaartocht over de Zaan, een informatiemarkt en roze film- en theaterdagen. Eventueel te ombineren met de Dam tot Damloop om zo ook aandacht te vragen voor LHBTIQ-beleid in de sport.

Snelheid geboden

Tot en met 15 april dit jaar kunnen steden zich aanmelden voor de organisatie van Roze Zaterdag 2023. De kandidaten worden daarna beoordeeld op basis van een bidbook en een bezoek aan de stad in mei dit jaar. Tijdens Roze Zaterdag op 19 juni in Leeuwarden wordt de gastgemeente van 2023 bekendgemaakt. In 2018 kostte het evenement in Gouda 115.000 euro; Zwolle rekende op ongeveer een kwart miljoen. De kosten zijn sterk afhankelijk van het beoogde programma, subsidies, donaties en sponsoring. Door het te combineren met de Dam tot Dam-loop en zijn 85.000 deelnemers ‘kunnen we meeliften op alles wat dan al in Zaanstad georganiseerd wordt en daardoor de kosten laag houden, maar het bereik enorm vergroten,’ stellen de fracties achter het initiatief.

Boost lokale economie

Roze Zaterdag is een hele onderneming, maar het brengt een stad veel meer dan enkel een groot feest: meer acceptatie, meer zichtbaarheid en meer bekendheid voor de inspanning die Zaanstad levert op het gebied van de acceptatie en de veiligheid van LHBTIQ+’s, schrijven zij. De bezoekers die in Zaanstad verblijven en daarmee de lokale economie steunen zijn natuurlijk ook niet te versmaden in de nasleep van de duistere coronatijden.

In 2014 heeft de Zaanse gemeenteraad ook al eens opgeroepen tot het organiseren van een Roze Zaterdag in Zaanstad, maar in verband met een bezuinigingsperiode en het gebrek aan een organisatie om het evenement op poten te zetten kwam het er destijds niet van. Vanuit de raad is er voldoende steun om er nu wél voor te gaan. Morgen horen we hoe de fracties een Zaanse Roze Zaterdag voor zich zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen