Alle GGD-coronalocaties morgen dicht vanwege weercode rood

Foto: Pixnio / CC0

Vanwege het barre winterweer wordt morgen niemand in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Alle teststraten van de GGD’s sluiten de deuren tijdens de code rood die vanaf middernacht van kracht wordt. Ook de vaccinatielocaties van de GGD gaan dicht.

In totaal moet voor zo’n 40.000 mensen een nieuwe afspraak worden gemaakt. De helft van hen had een testafspraak staan; de andere helft zou een prik krijgen. Mogelijk gaat het niet lukken om iedereen op tijd af te bellen. De GGD roept mensen die geen telefoontje krijgen op om niet naar de test- of vaccinatielocaties te komen. Mensen met een afspraak voor een coronatest, kunnen voor het inplannen van een nieuwe afspraak bellen met het landelijk callcenter via 0800 – 1202. Was de afspraak voor een vaccinatie, dan belt u voor het inplannen van een nieuwe afspraak met het landelijke callcenter waarvan het nummer in de uitnodigingsbrief staat.

Mocht het vanwege mogelijk lange wachttijden of andere omstandigheden dit weekend niet lukken het callcenter te bereiken, dan kunt u ook na het weekend de afspraak opnieuw inplannen. Afhankelijk van de weersverwachtingen bekijkt de GGD Zaanstreek – Waterland in de loop van morgen wat dit betekent voor de opening en openingstijden van de teststraten en vaccinatielocatie op maandag 8 februari en de rest van die week.

Inentingen acute zorg

De ziekenhuizen hebben inmiddels alle circa 40.000 medewerkers in de acute zorg die in aanmerking kwamen voor een coronavaccin hun tweede prik gegeven. ‘Zij zijn nu volledig gevaccineerd,’ liet het Landelijk Netwerk Acute Zorg vandaag weten. Het gaat om een relatief klein, maar essentieel deel van het ziekenhuispersoneel, iets meer dan tien procent in totaal. De zorgmedewerkers die met voorrang zijn gevaccineerd tegen het virus werken op corona-afdelingen, de spoedeisende hulp, de Intensive Care en op de ambulance.

Ziekenhuizen zijn zuinig omgesprongen met de vaccins. Met speciale naalden halen medewerkers de flacons zo leeg als maar kan. Buiten de ziekenhuizen worden er zes doses uitgehaald, maar dan blijft nog een restje over. Bij de GGD’s belandt dat noodgedwongen in de prullenbak, want daar mogen de prikkers geen vaccins uit meerdere flesjes mengen. Ziekenhuizen en hun apothekers gebruiken de restanten wél. Ze voegen die samen met wat vaccin uit een andere flacon, net zoals ze dat doen met dure medicijnen.

Huisartsen

Door weinig te verspillen hebben de ziekenhuizen 210 flacons overgehouden, laat het LNAZ weten. Die zijn naar de GGD gebracht, die er andere mensen mee vaccineert. Naast het eigen personeel vaccineren de ziekenhuizen ook huisartsen. Daar zijn ze ruim twee weken geleden mee begonnen en nog volop mee bezig. Anders dan de ziekenhuismedewerkers, die het vaccin van Pfizer/BioNTech kregen, krijgen de huisartsen het vaccin van Moderna. Tot nog toe is dat bij 7600 huisartsen gebeurd. In totaal gaat het om zo’n 15.000 huisartsen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen