Aangescherpt ‘snottebellenbeleid’ voor basisscholen

Foto: Pixabay / Myriams Fotos

Demissionair onderwijsminister Arie Slob volgt het advies van het Outbreak Management Team op over een aanscherpt ‘snottebellenbeleid’, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de nieuwe richtlijn moeten ook kinderen van vier tot en met twaalf jaar thuisblijven als ze klachten hebben die bij een coronabesmetting passen. Dat is onderwijspersoneel een pak van het hart.

De basisscholen en kinderopvangcentra gaan overmorgen weer open. Kinderen tot vier jaar mogen nog gewoon naar de dag- en gastouderopvang. Zij zijn heel vaak verkouden en recente onderzoeken wijzen er niet op dat zij corona snel overdragen, schrijft Slob. Wel moeten ze thuisblijven als ze benauwd zijn of koorts hebben. Basisschoolleerlingen die vanwege klachten thuisblijven moeten zich ook laten testen, adviseert het OMT. Dat geldt dus ook voor verkoudheidsklachten zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn.

Beperkte rol

Een uitzondering is er voor kinderen die af en toe hoesten of bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts hebben zonder koorts en benauwdheid. ‘Een kind met klachten dat niet is getest mag weer naar de kinderopvang of naar school als het 24 uur volledig klachtenvrij is,’ aldus het OMT. Een belangrijke reden voor de aanscherping is de opmars van de besmettelijkere Britse variant van corona. Ook kinderen verspreiden deze mutant sneller dan bij eerdere varianten. De rol van kinderen in de verspreiding is nog steeds beperkt, concluderen de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC na onderzoek in Lansingerland. Daar was een uitbraak van het virus op een school en werd ook de Britse variant aangetroffen.

Discussie

De PO-Raad meldt dat het nieuwe OMT-advies zo snel mogelijk wordt verwerkt in de richtlijnen aan scholen. Eerder deze week meldde de koepel voor basisscholen dat het snottebellenbeleid voor veel discussie zorgde onder leraren. Die waren ongerust over hun eigen veiligheid omdat leerlingen met lichte verkoudheidsklachten nog gewoon naar school mochten. Daarop uitte de PO-Raad bij het ministerie van Onderwijs zijn zorgen, die nu gehonoreerd zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen