Les aan halve klassen om risico’s te beperken niet de bedoeling

Foto: Pixabay / Alexas Fotos

Het is niet gewenst dat basisscholen fysiek lesgeven aan halve klassen als ze vanaf maandag weer opengaan. Verschillende scholen maken zich zorgen of het heropenen wel veilig is en overwegen het opsplitsen van klassen. Maar demissionair onderwijsminister Arie Slob benadrukt dat ‘alle scholen voor alle leerlingen’ open moeten.

Scholen kunnen er wel voor kiezen aan halve klassen les te geven als er te weinig leraren beschikbaar zijn. Anders kan de continuïteit van het onderwijs in gevaar komen. Ook is het nadrukkelijk de bedoeling dat álle scholen opengaan, tenzij de GGD besluit dat een school dicht moet of vanwege een personeelstekort. Als scholen toch niet open willen dan komt de Inspectie langs. ‘Dat begint altijd met een gesprek,’ zegt een woordvoerder van het ministerie. Slob wilde niet uitweiden over welke stappen verder mogelijk zijn. Hij benadrukte dat de heropening ‘zo veilig mogelijk’ is dankzij de genomen maatregelen.

Niet meer dicht op elkaar

Eén van die maatregelen is dat kinderen in de groepen 4, 5 en 6 in vijftallen gaan samenwerken en, als dat mogelijk is, afstand houden tot de rest. Voor groep 7 en 8 zijn dit tweetallen. Dit kan problemen opleveren in de vaak al volle klassen, die niet zelden uit 25 kinderen of meer bestaan. De minister erkent dat niet alle scholen ruimte hebben om deze maatregel goed op te volgen. De komende dagen moeten scholen daarom kijken wat wel en niet kan, zegt hij. De PO Raad die het basisonderwijs vertegenwoordigt liet meteen al weten niets te zien in het werken in groepjes. Scholen krijgen daarnaast het dringende advies om kinderen in groep 7 en 8 een mondkapje te laten dragen buiten de klas. Scholen spreiden hun pauzes om contacten te beperken.

Rol ouders

Kinderen in de hogere klassen wordt gevraagd om zoveel mogelijk zelfstandig naar school te komen en ouders van kinderen in lagere klassen die leerlingen brengen en halen moeten dat in hun eentje doen en buiten een mondkapje dragen. Onderwijspersoneel moet onderling anderhalve meter afstand houden, maar tussen leerlingen en leraren is dat niet verplicht. De hele klas moet vijf dagen in quarantaine als iemand met het coronavirus besmet is en daarna kan een test worden afgenomen. Wie dit niet wil moet vijf dagen langer in quarantaine blijven.

Sneltesten

Volgens Slob is de inzet van het kabinet om over drie maanden landelijk coronasneltesten voor leraren te regelen. Vanaf volgende week wordt gestart met de sneltesten voor leraren en ander onderwijspersoneel ‘op de eerste locaties’. Het gaat daarbij om mensen met klachten of die in contact zijn geweest met een besmet persoon. De moeten ervoor zorgen dat leraren weer snel aan het werk kunnen als zij klachten krijgen of wanneer uit bron- en contactonderzoek blijkt dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Leraren krijgen in de gewone GGD-teststraten al voorrang, maar de uitslag van zo’n traditionele PCR-test laat langer op zich wachten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen