Meepraten over de mogelijke komst van een cruiseterminal naar Zaandam

Foto: Wikimedia

Zaankanters kunnen woensdag 1 november meepraten over de mogelijke komst van de passagiersterminal voor cruiseschepen naar de Achtersluispolder.

Er komen steeds meer en steeds grotere zeecruiseschepen naar Amsterdam en dat kan de huidige terminal aan de Piet Heinkade in de hoofdstad niet aan. De gemeente Amsterdam streeft er bovendien naar om de drukte in de stad beter spreiden. Dat maakt het logischer om de terminal te verplaatsen naar de rand van de stad. De derde reden voor een verplaatsing van de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) is dat er een brug komt vanaf het Java-eiland naar Amsterdam Noord. Door deze brug wordt de huidige terminal onbereikbaar voor een groot aantal cruiseschepen.

Bij Pakhuis de Vrede

De vraag is nu of de nieuwbouw in de Coenhaven in Amsterdam of in de Achtersluispolder (bij Pakhuis de Vrede) in Zaandam moet komen. Onderzocht wordt momenteel hoe een terminal op die locaties ingepast zou kunnen worden en wat de ruimtelijke, verkeerskundige, financiƫle en milieueffecten kunnen zijn.

In december besluit de gemeente welke van de twee locaties het geschiktst is. Die optie wordt vervolgens verder uitgewerkt.

Op 1 november kunt u medewerkers van de gemeenten Amsterdam en Zaanstad, het Havenbedrijf en de PTA tussen 18:00 en 21:00 uur vragen stellen over de plannen op een inloopavond in de Passenger Terminal Amsterdam aan de Piet Heinkade 27 in Amsterdam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen