Veertien huurders sociale sector bezitten hier samen 35 woningen

Foto: Pixabay / Mohamed Hassan

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het niet kunnen dat mensen die twee of meer woningen in eigendom hebben zelf in een sociaal huurhuis wonen. NRC Handelsblad toonde deze week aan dat het om meer dan 1000 gevallen gaat, ook in Zaanstad.

De krant vroeg gegevens op bij het Kadaster, waarna de (anonieme) gegevens boven water kwamen. Het gaat om 1055 corporatiewoningen die worden bewoond door eigenaren van meerdere koophuizen, 3344 in totaal. Sociale huurders met één koopwoning bleven buiten beschouwing om de cijfers niet te laten vervuilen door recente kopers die nog niet verhuisd zijn. In Zaanstad gaat het om veertien huurders die samen 35 woningen bezitten. Een gemeentewoordvoerder zegt daarover in NRC dat ‘dit fenomeen principieel gezien ongewenst is omdat sociale huurwoningen bestemd zijn voor huurders die dit om hun financiële situatie het hardste nodig hebben’.

Verontwaardiging

Het blijkt in de prakrijk gezien de privacywetgeving echter lastig om aan dergelijke situaties een einde te maken. In enkele gevallen kwam de rechter eraan te pas en wat opvalt in de voorbeelden die de krant noemt is dat dan geen schuldbewuste huurders aan het woord komen, maar verontwaardigde bewoners die menen volledig in hun recht te staan omdat ze – soms al tientallen jaren – netjes de huur betalen. In de gemeente Súdwest-Fryslân huurt een inwoner een sociale huurwoning met in zijn of haar bezit 59 koophuizen. Noch de gemeente noch de corporatie weten niet om wie het gaat. Ze gaan zich nu wel beraden over vervolgstappen. En er zijn Kamervragen in aantocht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen