Gemeente verplaatst geen bomen: ‘Gaat negen van de tien keer mis’

Een bloeiende paardenkastanje.
Een bloeiende paardenkastanje.
Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

In Westerwatering is een aantal bewoners bezig met het vergroenen van de wijk. Zo is De Groene Cirkel opgericht om te stimuleren dat bomen en struiken die ergens weg moeten elders een nieuw plekje krijgen. Maar met het redden van een aantal bomen die moeten wijken voor de nieuwbouwprojecten De Tijdgeest en De Zaanse Helden wil dat nog niet zo lukken. Want de gemeente ligt dwars.

Al sinds afgelopen zomer is de groep bezig met het behoud van een aantal bomen rond het oude Achmea-pand aan de Ebbehout, zoals de 55-jarige paardenkastanje op de hoek van de parkeerplaats aan de Ebbehout, recht tegenover de ingang van het Zaan Inn hotel. Verder staat er een kleinere plataan op de Mahoniehout die De Groene Cirkel eveneens gezond genoeg lijkt te zijn om verplant te worden. ‘Overige kleinere bomen en struiken halen de bewoners zelf weg en herplaatsen zij elders,’ schrijft Rosa in vragen die morgenavond aan het college worden voorgelegd. Maar dat gaat niet met de beide genoemde bomen.

Botte weigering

De Groene Cirkel heeft de kosten van het herplanten hebben al grotendeels bij elkaar, mede door toezeggingen van de ontwikkelaar die het verplaatsen van een aantal bomen wil betalen. Op 25 januari liet de gemeentelijke afdeling Stedelijke Ontwikkeling echter ‘ineens’ per e-mail weten dat Zaanstad het verplanten van bomen niet ziet zitten, omdat dit ’toch negen van de tien keer mislukt’. Rosa wil daar het fijne van weten, op een moment dat het college er alles aan doet om uit te dragen hoeveel belang er gehecht wordt aan bomen. Is dat wel op de hoogte van de houding van de eigen organisatie wat betreft het verplaatsen van bomen?

Voorbeelden graag

Rosa wil onder meer weten of er een verplaatsbaarheidsonderzoek is gedaan door een gespecialiseerd bedrijf en zo ja, wat daarvan de conclusie was. De partij citeert ook een passage uit het nieuwe beleidsplan Bomen de longen van Zaanstad: ‘Bij ruimtelijke ontwikkelingen en herinrichting wordt in Zaanstad zorgvuldig gekeken of de bestaande bomen in een plangebied duurzaam behouden kunnen blijven.’ En: ‘Daar waar mogelijk worden bomen ingepast in het plan of worden de bomen verplant (bij voorkeur binnen het project).’ Het lijkt haals te staan op ‘gaat negen van de tien keer mis’. Rosa wil die laatste stelling overigens ook graag met voorbeelden en cijfers onderbouwd zien.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen