Gemeente streeft naar aanplant grote(re) bomen

Bomen met grote kronen moeten voor verkoeling gaan zorgen.
Bomen met grote kronen moeten voor verkoeling gaan zorgen.
Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Een groener Zaanstad waar waardevolle bomen de ruimte krijgen om te groeien tot sterke en grote bomen. Dat is het belangrijkste uitgangspunt van het nieuwe beleidsplan Bomen, de longen van Zaanstad, volgens wethouder Openbare Ruimte Gerard Slegers: ‘We willen meer kwaliteit en dat doen we door goed te zorgen voor ons huidige bomenbestand en het planten van grote(re) bomen.’

De gemeente is al langere tijd bezig met een inhaalslag om oude en zwakke bomen te vervangen. Het bomenbestand slonk behoorlijk door de massale kap vlak na de Tweede Wereldoorlog. De bomen die daarna zijn geplant zijn van slechte kwaliteit omdat ze in te natte grond staan of omdat er onvoldoende ruimte is voor de wortels. Kappen is daarom soms onvermijdelijk. Met het nieuwe bomenbeleidsplan wil de gemeente ‘investeren in een gezonder, groener en duurzamer Zaanstad’, waar bomen de ruimte krijgen om goed te kunnen groeien.

Per locatie bekijken

Het bomenbeleidsplan kent drie uitgangspunten: bestaande bomen zoveel mogelijk behouden, de huidige boomstructuren versterken en investeren in kwaliteit. De gemeente wil zuinig zijn op grote en gezonde bomen en wijst deze daarom aan als beschermde boom. Doordat de ruimte beperkt is en de grondwaterstand vaak hoog groeit niet elke soort hier goed groeit. Per locatie wordt daarom bekeken welke boom geschikt is, daarbij in het oog houdend dat er voldoende verschillende bomen blijven staan. Zo krijgen ziekten en plagen minder kans. Slechte bomen worden vervangen om onveilige situaties te voorkomen.

 

 

 

Vooral langs de doorgaande wegen ontbreken in Zaanstad bomen, die ook de structuur van de stad en de dorpen accentueren. De gemeente wil met name daar daarom meer bomen toevoegen, ‘zodat duidelijke, herkenbare en mooie structuren’ ontstaan. Bomen bieden schaduw bij hitte en zorgen voor minder wateroverlast, doordat ze regenwater opvangen. Hoe groter de boom en hoe meer bladeren, des te meer de boom hieraan kan bijdragen. Op plekken met voldoende ruimte kiest de gemeente ervoor om grote bomen te planten met een grote kroonbedekking, die ook nog eens oud kunnen worden.

Klimaatroutes

Zaanstad gaat daarnaast investeren in zogenoemde klimaatroutes, zodat mensen op hete dagen in de schaduw naar bijvoorbeeld scholen, sport- en speelplekken en winkelcentra kunnen lopen. De kroonbedekking moet voor bepaalde groenere verblijfsgebieden zoals parken, recreatiegebieden en begraafplaatsen in 2050 zo’n 30 procent zijn. Via een enquĂȘte die door meer dan 1000 mensen werd ingevuld werd gepeild hoe inwoners tegenover de plannen staan.

Het betrekken van inwoners bij projecten aan de riolering, weginrichting of nieuwbouwontwikkeling blijft de gemeente ook in de toekomst doen,’ aldus een persbericht. ‘We blijven met inwoners in gesprek over de gevolgen en de mogelijkheden voor de bomen in de buurt. We denken met dit nieuwe bomenbeleidsplan voor nu en de komende 30 jaar te werken aan een groener en gezonder Zaanstad dat bijdraagt aan een oplossing voor de gevolgen van klimaatverandering,’ zegt Slegers daarin.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen