Werkstraf voor Zaandammer na doodsbedreiging premier

Foto: Pixabay

Een 36-jarige Zaandammer is veroordeeld tot een taakstraf van 30 uur omdat hij in een openbare lokale Facebook-groep een doodsbedreiging plaatste aan het adres van de inmiddels demissionaire minister-president Mark Rutte. De Zaandammer ging de fout in in december 2019.

In een lopende discussie plaatste hij een foto met daaronder een tekst met een doodsbedreiging, die werd opgepikt door het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag en daarna voorgelegd aan de premier. Die gaf aan zich bedreigd te voelen en verleende toestemming om namens hem aangifte te doen. De verdachte gaf zowel in een eerdere verklaring als ter zitting aan spijt te hebben van zijn actie. Hij was het niet eens met het beleid van de regering en liet zich meeslepen in een discussie, zei hij. Het gebeurde volgens hem door een opeenstapeling van emoties. Hij besefte op dat moment niet dat zijn daden grote gevolgen voor een ander konden hebben. Volgens de reclassering is de kans op herhaling erg klein. De man had nog geen strafblad.

Zwaardere straf

De politierechter is van mening dat de Zaankanter veel te ver is gegaan door een doodsbedreiging te plaatsen. ‘Je kunt het ergens mee oneens zijn, maar reageer niet op zodanige wijze dat de ander zich bedreigd kan voelen. Zeker niet als diegene gewoon zijn werk doet.’ Juist omdat het om een politicus gaat, en nog wel de premier, valt de straf zwaarder uit. Daarom legt de rechter de man geen boete op maar een taakstraf.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen