PvdA vraagt plan om parkeerproblemen ZVV op te lossen

Foto: Google Earth

De PvdA wil dat de gemeente op korte termijn met Voetbal Vereniging Zaandijk, de bedrijven rond Sportpark Schanszicht en Stichting de Zaanse Schans in gesprek gaat om samen een oplossing te vinden voor het nijpende tekort aan parkeerplaatsen bij de velden. Dat zijn er welgeteld vier.

De ruim 100 jaar oude club ZVV Zaandijk is actief op een complex dat is ingesloten tussen bedrijventerreinen en de Zaanse Schans. Gezien de minder dan een handvol eigen parkeerplaatsen zijn supporters van uitspelende verenigingen daarom afhankelijk van de ongeveer 20 openbare parkeerplekken in de buurt. Zonder coronaperikelen zijn die in het weekend echter steevast bezet door bezoekers van de Schans. Het probleem is het grootst op de zaterdagen, schrijft raadslid Geert Rijken in vragen aan het college. De vereniging heeft geprobeerd om de pijn te verzachten door de KNVB te vragen om wedstrijden meer te spreiden; de eigen leden actief op te roepen om niet met de auto te komen en bezoekers van andere verenigingen vooraf via een informatiebrief te instrueren over het parkeren. Maar dat is natuurlijk verre van ideaal.

Hulp nodig

Daarom is hulp en ondersteuning van de gemeente gewenst. De PvdA denkt daarbij aan onder meer afspraken met omliggende bedrijven om in de weekeinden hun parkeerplekken beschikbaar te stellen; het omvormen van braakliggende terreinen tot parkeerruimte voor ZVV en aan een herstructurering van de Diederik Sonoyweg. ‘De bezoekers aan de Zaanse Schans zullen weer terugkomen en ook het sporten zal weer opgestart worden,’ constateert Rijken. Daar zou nu al op voorgesorteerd moeten worden.

De krappe ruimte in Zaandijk treft overigens niet alleen de voetbalclub, maar heeft ook effecten op de Duyvis-fabriek. Vrachtwagens kunnen die niet bereiken of er vandaan komen. Het opheffen van de officieuze camperplaats achter het station Zaandijk – Zaanse Schans waardoor toeristen er niet meer mogen overnachten kan bovendien in de toekomst ook weer gaan zorgen voor een verhoogde parkeerdruk in het gebied rond de toeristenattractie.

Reacties