Amsterdam waarschuwt Zaankanters met oude brom- en snorfietsen

Oldtimers zijn in de weekeinden en op feestdagen nog wel welkom.
Oldtimers zijn in de weekeinden en op feestdagen nog wel welkom.
Foto: Wikipedia

Ook Zaanse eigenaren van brom- of snorfietsen uit 2010 of van een eerder bouwjaar hebben van de gemeente Amsterdam een brief gekregen waarin ze gewaarschuwd worden voor het nieuwe milieubeleid en de verbanning van deze oudere vervoermiddelen uit de stad.

Landelijk Noord uitgezonderd

Amsterdam heeft kennelijk in augustus bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer de gegevens opgevraagd van eigenaren van oudere brom- of snorfietsen. Die mogen vanaf 1 januari niet langer gebruikt worden in de hoofdstad, met uitzondering van het stukje Landelijk Noord (de vroegere gemeenten Buiksloot, Nieuwendam en Ransdorp).

Er worden wel enkele uitzonderingen op die regel gemaakt, voor:

  • Brom- of snorfietsen met een viertaktmotor die in 2008, 2009 of 2010 voor het eerst geregistreerd zijn
  • Gehandicapten met brom- of snorfietsen met een viertaktmotor vanaf 2005
  • Oldtimers (van 30 jaar en ouder) die alleen tijdens het weekeinde en op feestdagen worden gebruikt
  • Brom- of snorfietsen waarbij een schonere motor (Euro4 of elektrisch) is ingebouwd en die daarna door de RDW is gekeurd en in orde bevonden.

Armlastige Amsterdammers met een stadspas met een groene stip kunnen in aanmerking komen voor een waardebon waarmee ze de kosten van een vervangend vervoermiddel (deels) kunnen dekken: een al dan niet elektrische fiets, een elektrische snorfiets of een pas voor het openbaar vervoer. Dit geldt niet voor Zaankanters. Die kunnen zich wel melden wanneer ze in aanmerking willen komen voor een van bovenstaande uitzonderingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen