Tien jongeren en drie volwassenen hadden in 2020 OV-coach

Foto: Pixabay

Ook in Zaanstad wordt een speciaal opgeleide OV-coach ingezet om reizen gemakkelijker te maken voor mensen met een beperkte mobiliteit, zoals slechtziendheid, doofheid of een psychische aandoening. Zij leren om zelfstandig te reizen of om iemand naar werk, school of de sportclub te begeleiden. In Zaanstad ging het vorig jaar om dertien gevallen.

Dat schrijft wethouder Natasja Groothuismink aan de raad naar aanleiding van vragen tijdens begrotingsbehandeling op 3 november. De OV-coach werkt voor de hele Vervoerregio Amsterdam zowel voor jongeren voor volwassenen. In Zaanstad ging het in 2020 tien voor jongeren en drie voor volwassen; waarbij tien openbaar vervoer- en drie fietstrajecten werden afgerond: zes naar school, twee naar sport of een andere vrijetijdsbesteding, twee naar werk of stage en drie keer ging het om algemene begeleiding.

Vanwege corona werden er geen trainingen Sterk op reis gegeven, bedoeld voor leerlingen vanaf twaalf jaar in het speciaal onderwijs. De OV-coach heeft hierover wel contact met de Internationale Schakelklas en met Dynamica XL, de scholenkoepel voor speciaal onderwijs. Voor komend schooljaar wordt gekeken hoe de inzet van de OV-coach nog meer structureel kan worden ingebed in het beleid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen